Ciasto kakaowe z całymi gruszkami to wspaniały pomysł na wrześniowy wypiek. Połączenie słodkiego, kakaowego ciasta z soczystymi gruszkami jest naprawdę obłędne i z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Serdecznie polecam!
Składniki
[na blaszkę o wymiarach 25 x 12 cm]
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 gruszki
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując. Kolejno wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia się składników.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gruszki umyć oraz obrać ze skórki. Odciąć ich spody, a następnie zatopić w cieście tak, aby do siebie przylegały.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz