Ciasto kakaowe z gruszkami

Ciasto kakaowe z całymi gruszkami to wspaniały pomysł na wrześniowy wypiek. Połączenie słodkiego, kakaowego ciasta z soczystymi gruszkami jest naprawdę obłędne i z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Serdecznie polecam! 

Składniki

[na blaszkę o wymiarach 25 x 12 cm]

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao 
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 gruszki 

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując. Kolejno wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia się składników.
  2. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Gruszki umyć oraz obrać ze skórki. Odciąć ich spody, a następnie zatopić w cieście tak, aby do siebie przylegały. 
  4. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  5. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze