Zapiekane morele pod kruszonką

Morele zapiekane pod chrupiącą kruszonką to pyszny pomysł na deser. Połączenie kwaskowatych owoców ze słodką i maślaną kruszonką smakuje rewelacyjnie i z pewnością przypadnie do gustu niejednej osobie, zwłaszcza tym, którzy w cieście najbardziej lubią jego wierzch. Serdecznie polecam!

Składniki

[składniki na blaszkę o średnicy 16 cm]

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła 
  • 12-15 moreli

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania kruszonki. Masło połączyć z mąką oraz cukrem i zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. Umieścić na kilka minut w lodówce w celu schłodzenia.
  2. W tym czasie umyć morele i pokroić na ćwiartki. Przygotowane owoce ułożyć na dnie kokilek. 
  3. Przygotowaną kruszonką obficie posypać owoce, lekko ją dociskając.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min. 
  5. Gotowy deser można podawać jeszcze ciepły lub poczekać do jego wystudzenia. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze