Morele zapiekane pod chrupiącą kruszonką to pyszny pomysł na deser. Połączenie kwaskowatych owoców ze słodką i maślaną kruszonką smakuje rewelacyjnie i z pewnością przypadnie do gustu niejednej osobie, zwłaszcza tym, którzy w cieście najbardziej lubią jego wierzch. Serdecznie polecam!
Składniki
[składniki na blaszkę o średnicy 16 cm]
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 12-15 moreli
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania kruszonki. Masło połączyć z mąką oraz cukrem i zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. Umieścić na kilka minut w lodówce w celu schłodzenia.
- W tym czasie umyć morele i pokroić na ćwiartki. Przygotowane owoce ułożyć na dnie kokilek.
- Przygotowaną kruszonką obficie posypać owoce, lekko ją dociskając.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
- Gotowy deser można podawać jeszcze ciepły lub poczekać do jego wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz