Kruche ciasto ze śliwkami to wspaniała propozycja na wypiek. Połączenie maślanego, słodkiego ciasta z kwaskowatymi owocami smakuje naprawdę wybornie. Wypiek ten świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Serdecznie polecam!
Składniki
[na blaszkę o wymiarach 25x35 cm]
Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Suche składniki na kruche ciasto wymieszać ze sobą. Następnie dodać do nich pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Całość zagnieść do połączenia składników i uformować w kulkę. Podzielić ciasto na 2 części. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
- Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją jedną częścią ciasta wyjętego z lodówki. Piec w 180 stopniach przez ok 20 min.
- W międzyczasie przygotować umyć śliwki, pokroić na pół i wyjąć pestki.
- Po upieczeniu kruchego spodu ułożyć na nim połówki śliwek. Następnie obsypać je cukrem, cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.
- Całość przykryć pozostałą częścią ciasta.
- Gotowe ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min.
- Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz