Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami to wspaniała propozycja na wypiek. Połączenie maślanego, słodkiego ciasta z kwaskowatymi owocami smakuje naprawdę wybornie. Wypiek ten świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Serdecznie polecam!

Składniki

[na blaszkę o wymiarach 25x35 cm]

Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej 
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Dodatkowo:

  • 1 kg śliwek 
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Suche składniki na kruche ciasto wymieszać ze sobą. Następnie dodać do nich pokrojone w kostkę masło, żółtka i śmietanę. Całość zagnieść do połączenia składników i uformować w kulkę. Podzielić ciasto na 2 części. Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
  2. Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją jedną częścią ciasta wyjętego z lodówki. Piec w 180 stopniach przez ok 20 min.
  3. W międzyczasie przygotować umyć śliwki, pokroić na pół i wyjąć pestki. 
  4. Po upieczeniu kruchego spodu ułożyć na nim połówki śliwek. Następnie obsypać je cukrem, cynamonem oraz mąką ziemniaczaną.
  5. Całość przykryć pozostałą częścią ciasta.
  6. Gotowe ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min.
  7. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 Udanych wypieków i smacznego!
🐼 
 
 

Komentarze