Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką, dodatkowo oblane słodkim lukrem to niezwykle pyszna propozycja na wypiek w sezonie na te polskie owoce. Nie ma nic lepszego od domowych drożdżówek, dlatego serdecznie polecam skorzystać z poniższego przepisu i upiec takie pyszności do kawy bądź herbaty.
Składniki
[na 12-14 sztuk]
Ciasto drożdżowe:
- 450 g mąki pszennej
- 225 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 75 g roztopionego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W
międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść do ich połączenia. Umieścić w lodówce do wychłodzenia.
- Również w czasie, kiedy ciasto drożdżowe wyrasta, umyć oraz pokroić śliwki na pół.
- Po
upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na ok 12 części. Z
każdej uformować kulkę, a następnie na środku zrobić wgłębienie za pomocą szklanki. Wypełnić je połówkami śliwek.
- Gotowe drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na koniec wszystkie drożdżówki obficie obsypać kruszonką, a brzegi posmarować pozostałym białkiem jajka.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżówki można polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz