Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką, dodatkowo oblane słodkim lukrem to niezwykle pyszna propozycja na wypiek w sezonie na te polskie owoce. Nie ma nic lepszego od domowych drożdżówek, dlatego serdecznie polecam skorzystać z poniższego przepisu i upiec takie pyszności do kawy bądź herbaty. 

Składniki

[na 12-14 sztuk]

 

Ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 225 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru 
  • 75 g roztopionego masła 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli

Kruszonka: 

  • 100 g mąki
  • 80 g masła
  • 60 g cukru

Dodatkowo: 

  • 500 g śliwek
  • 1 białko do posmarowania drożdżówek

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Suche składniki, jajko oraz żółtko dodać do wyrośniętego zaczynu. Wyrobić przez kilka minut. Następnie dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść do ich połączenia. Umieścić w lodówce do wychłodzenia.
  4. Również w czasie, kiedy ciasto drożdżowe wyrasta, umyć oraz pokroić śliwki na pół.
  5. Po upływie 1,5 h wyrośnięte podzielić ciasto na ok 12 części. Z każdej uformować kulkę, a następnie na środku zrobić wgłębienie za pomocą szklanki. Wypełnić je połówkami śliwek.
  6. Gotowe drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Na koniec wszystkie drożdżówki obficie obsypać kruszonką, a brzegi posmarować pozostałym białkiem jajka.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. 
  9. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem drożdżówki można polać lukrem.
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze