Biszkopt z mascarpone, borówkami i galaretką

Biszkopt z kremem z mascarpone, owocami i galaretką to lekkie ciasto, które idealnie sprawdzi się w letnie, gorące dni. Delikatny biszkopt doskonale komponuje się ze słodkim kremem, świeżymi owocami i galaretką. To proste połączenie jest naprawdę rewelacyjne i z pewnością posmakuje niejednej osobie. Serdecznie polecam!

Składniki

[na blaszkę o średnicy 22 cm]

Biszkopt:

  • 65 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g cukru
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem z mascarpone:

  • 150 g śmietanki 30%
  • 100 g mascarpone
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie galaretki o smaku agrestowym (lub innym dowolnie wybranym)
  • borówki

Przygotowanie:

 

Biszkopt:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  4. W międzyczasie przygotować galaretkę. Rozpuścić ją w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia. 

Krem z mascarpone: 

  1. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować do otrzymania jednolitej masy. 
  3. Pozostawić w lodówce do stężenia.

Ciasto:

  1. Upieczony i ostudzony biszkopt nasączyć (polecam użyć wody z sokiem z cytryny i łyżką cukru).
  2. Następnie równomiernie wyłożyć na niego krem z mascarpone. 
  3. Na niego ułożyć borówki, które następnie zalać tężejącą galaretką.
  4. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby galaretka całkowicie stężała.
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze