Babeczki owsiane to pyszna alternatywa klasycznych muffinków, które oprócz zwykłej mąki pszennej zawierają w sobie płatki owsiane. Przygotowuje się je naprawdę błyskawicznie, a przez dodane do nich kawałki brzoskwiń smakują doskonale. Z pewnością zasmakują każdemu, kto ich spróbuje. Serdecznie polecam.
Składniki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych
- 200 ml mleka
- 125 g cukru
- 80 ml oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 450 g brzoskwiń
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zmielić w malakserze.
- Suche składniki: mąkę, zmielone płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia oraz sól wsypać do jednej miski i wymieszać.
- W osobnej misce połączyć ze sobą jajka, mleko oraz olej. Dodać do suchych składników i zamieszać do otrzymania jednolitej masy.
- Brzoskwinie pokroić na kawałki. Dodać do gotowej masy i całość krótko zamieszać.
- Ciasto przełożyć do papilotek. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do
180 stopni przez ok 20 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu
pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz