Babeczki owsiane z brzoskwiniami

Babeczki owsiane to pyszna alternatywa klasycznych muffinków, które oprócz zwykłej mąki pszennej zawierają w sobie płatki owsiane. Przygotowuje się je naprawdę błyskawicznie, a przez dodane do nich kawałki brzoskwiń smakują doskonale. Z pewnością zasmakują każdemu, kto ich spróbuje. Serdecznie polecam. 

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych 
  • 200 ml mleka
  • 125 g cukru
  • 80 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 450 g brzoskwiń 

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zmielić w malakserze. 
  2. Suche składniki: mąkę, zmielone płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia oraz sól wsypać do jednej miski i wymieszać. 
  3. W osobnej misce połączyć ze sobą jajka, mleko oraz olej. Dodać do suchych składników i zamieszać do otrzymania jednolitej masy.
  4. Brzoskwinie pokroić na kawałki. Dodać do gotowej masy i całość krótko zamieszać.
  5. Ciasto przełożyć do papilotek. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

 

Komentarze