Ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskiego i owocami to bardzo prosty pomysł na wypiek. Jest on naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu, więc z pewnością z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet dziecko :) Idealnie sprawdzi się np. w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu.
Składniki
(na 15 sztuk)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko (do posmarowania)
- 300 g borówek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Borówki umieścić w misce razem z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto francuskie podzielić wzdłuż krótszego boku na 3 równe części. Każdy prostokąt pociąć na 5 kawałków.
- Na środek każdego ciasteczka
nałożyć łyżkę mieszanki borówkowej. Następnie skleić trójkąty, dociskając boki za pomocą widelca.
- Gotowe
ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia. Rozbełtanym jajkiem posmarować wierzch ciasteczek.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.
- Po upieczeniu równomiernie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz