Tort z owocami

Tort z owocami to rewelacyjny pomysł na wypiek z okazji każdej ważnej okazji! Puszysty biszkopt przełożony lekkim kremem krówkowym i malinowym oraz frużeliną malinową to pyszne połączenie, które z pewnością posmakuje wszystkim gościom. Serdecznie polecam! 

Składniki

[na blaszkę o średnicy 22 cm]

Biszkopt:

  • 130 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem malinowy:

  • 100 g malin
  • 100 g mascarpone
  • 50 g śmietanki kremówki 36%
  • 50 g cukru

Frużelina malinowa:

  • 100 g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Krem krówkowy:

  • 200 g śmietany 36%
  • 150 g mascarpone
  • 100 g krówek

 Krem śmietankowy:

  • 100 g śmietany 36%
  • 150 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru

Przygotowanie:

 

 Biszkopt:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru oraz cukru waniliowego. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
  4. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Następnie podzielić na 3 równe blaty.

Krem malinowy: 

  1. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i razem zmiksować.
  2. Dodać mascarpone i ponownie krótko ubić.
  3. Na koniec dodać maliny i całość zmiksować.

Frużelina malinowa: 

  1. Maliny z cukrem i sokiem z cytryny umieścić w rondelku i doprowadzić do zagotowania.
  2. Do gotujących się malin dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Całość wymieszać, krótko zagotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia.

Krem krówkowy: 

  1. Śmietankę ubić na sztywno.
  2. Dodać mascarpone i krótko zmiksować.
  3. Na koniec dodać krówki pokrojone na małe kawałeczki i całość zamieszać.

Krem śmietankowy: 

  1. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder i razem zmiksować.
  2. Na koniec dołożyć mascarpone i całość krótko ubić do otrzymania jednolitej masy.

 

Tort: 

  1. Pierwszy blat tortu umieścić w rancie i ułożyć na paterze. Biszkopt dobrze nasączyć (ja użyłam soku z cytryny wymieszanego z wodą i odrobiną spirytusu). Na niego nałożyć krem malinowy. Przykryć kolejnym blatem. Również należy go nasączyć, a następnie brzeg wyłożyć kremem krówkowym. Na środek rozłożyć frużelinę malinową. Całość przykryć ostatnim blatem, który także trzeba nasączyć. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin, aby masy stężały (najlepiej na całą noc).
  2. Kiedy masy stężeją, zdjąć rant z tortu. Wierzch oraz boki otynkować kremem śmietankowym. 
  3. Na koniec ozdobić owocami i ewentualnie pozostałym kremem śmietankowym według własnych upodobań.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze