Ciasto drożdżowe z agrestem, malinami i kruszonką

Domowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką to klasyczny wypiek, który zawsze znakomicie smakuje. Miękka i puszysta drożdżówka w połączeniu z kwaskowatym agrestem i malinami oraz słodka kruszonka to przepyszna kombinacja smakowa. Z pewnością każdemu przypadnie do gustu, zwłaszcza gdy ciasto jest jeszcze ciepłe. Serdecznie polecam zwłaszcza na drugie śniadanie bądź do popołudniowej kawy czy herbaty :) 

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru 
  • 80 g roztopionego masła 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Kruszonka: 

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 60 g cukru

Dodatkowo: 

  • 200 g agrestu
  • 200 g malin

Przygotowanie:

  1. Na początku wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże oraz łyżkę cukru. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. W osobnej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Następnie dodać jajka oraz  wyrośnięty zaczyn. Wyrobić przez kilka minut. Do całości dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
  4. Po upływie 1,5 h wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu drożdżówki ułożyć maliny oraz agrest i obficie posypać kruszonką. 
  5. Gotowe ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min. 
  7. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem można opruszyć np. cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze