Domowe ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką to klasyczny wypiek, który zawsze znakomicie smakuje. Miękka i puszysta drożdżówka w połączeniu z kwaskowatym agrestem i malinami oraz słodka kruszonka to przepyszna kombinacja smakowa. Z pewnością każdemu przypadnie do gustu, zwłaszcza gdy ciasto jest jeszcze ciepłe. Serdecznie polecam zwłaszcza na drugie śniadanie bądź do popołudniowej kawy czy herbaty :)
Przygotowanie:
- Na początku wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże oraz łyżkę
cukru. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- W osobnej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Następnie dodać jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrobić przez kilka minut. Do całości dodać rozpuszczone masło i ponownie zagnieść przez kilka minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę połączyć z cukrem i masłem. Wymieszać do połączenia się składników. Wstawić do lodówki do wychłodzenia.
- Po upływie 1,5 h wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu drożdżówki ułożyć maliny oraz agrest i obficie posypać kruszonką.
- Gotowe ciasto pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 30 min.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem można opruszyć np. cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz