Kruche babeczki z kremem malinowym to pyszny pomysł na lekki, owocowy wypiek. Połączenie maślanego ciasta ze słodkim, owocowym kremem jest naprawdę rewelacyjne i z pewnością zasmakuje niejednej osobie. Serdecznie polecam przygotowanie babeczek z poniższego przepisu :)
Składniki
Kruche ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem malinowy:
- 150 g mascarpone
- 100 g śmietanki kremówki 36%
- 150 g malin
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
- Zacząć od przygotowania spodu do babeczek. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, za pomocą foremek wyciąć kółka, a następnie wylepić nimi foremki na babeczki. Spód nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Pozostawić do wystygnięcia.
Krem malinowy:
- Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
- Dodać mascarpone i zmiksować do połączenia się składników.
- W międzyczasie żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Pozostawić do wystudzenia.
- Na koniec dodać maliny oraz chłodną żelatynę i połączyć do uzyskania jednolitej masy.
- Gotowy krem malinowy przełożyć do rękawa cukierniczego, a następnie wycisnąć go na babeczki.
- Wierzch babeczek można udekorować np. malinami, bezą czy startą czekoladą. Gotowe ciasteczka przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz