Babeczki z kremem malinowym

Kruche babeczki z kremem malinowym to pyszny pomysł na lekki, owocowy wypiek. Połączenie maślanego ciasta ze słodkim, owocowym kremem jest naprawdę rewelacyjne i z pewnością zasmakuje niejednej osobie. Serdecznie polecam przygotowanie babeczek z poniższego przepisu :) 

Składniki

Kruche ciasto:

  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki krupczatki 
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Krem malinowy:

  • 150 g mascarpone
  • 100 g śmietanki kremówki 36%
  • 150 g malin
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody

Przygotowanie:

 

Kruche ciasto:

  1. Zacząć od przygotowania spodu do babeczek. Wszystkie składniki umieścić w misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  2. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, za pomocą foremek wyciąć kółka, a następnie wylepić nimi foremki na babeczki. Spód nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min. Pozostawić do wystygnięcia.

Krem malinowy: 

  1. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. 
  2. Dodać mascarpone i zmiksować do połączenia się składników.
  3. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Pozostawić do wystudzenia.
  4. Na koniec dodać maliny oraz chłodną żelatynę i połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  5. Gotowy krem malinowy przełożyć do rękawa cukierniczego, a następnie wycisnąć go na babeczki. 
  6. Wierzch babeczek można udekorować np. malinami, bezą czy startą czekoladą. Gotowe ciasteczka przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze