Deser truskawkowy z galaretką

Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną to zdecydowanie wiosenny smakołyk. Jest niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu, a z pewnością zasmakuje Waszym bliskim - nie tylko tym najmłodszym. Do jego wykonania potrzebne są tylko 4 składniki, a smak jest naprawdę pyszny! Serdecznie zachęcam jego przygotowanie :) 

Składniki 

(na 4 porcje)

  • 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
  • 150 ml śmietanki kremówki 36% 
  • 30 g cukru pudru 
  • truskawki

Przygotowanie: 

  1. 1 opakowanie galaretki truskawkowej rozpuścić w 400 ml wrzątku. Rozlać ją do 4 pucharków ustawionych pod kątem (polecam ułożyć je np. na innych szklankach).  Pozostawić do zastygnięcia.
  2. Drugie opakowanie galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i pozostawić do wystudzenia. Następnie 100 ml śmietanki kremówki ubić na sztywną pianę. Połączyć z ostudzoną galaretką. Do całości dodać pokrojone w małą kosteczkę truskawki i wymieszać. 
  3. Gotową masę przelać do pucharków ze stężałą galaretką truskawkową. Pozostawić do całkowitego stężenia. 
  4. Pozostałą część śmietanki kremówki, czyli 50 ml ubić z cukrem pudrem na sztywno. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdobić wierzch deseru. Na koniec przybrać truskawkami.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
 
 



Komentarze