Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną to zdecydowanie wiosenny smakołyk. Jest niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu, a z pewnością zasmakuje Waszym bliskim - nie tylko tym najmłodszym. Do jego wykonania potrzebne są tylko 4 składniki, a smak jest naprawdę pyszny! Serdecznie zachęcam jego przygotowanie :)
Składniki
(na 4 porcje)
- 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 30 g cukru pudru
- truskawki
Przygotowanie:
- 1
opakowanie galaretki truskawkowej rozpuścić w 400 ml wrzątku. Rozlać ją
do 4 pucharków ustawionych pod kątem (polecam ułożyć je np. na innych
szklankach). Pozostawić do zastygnięcia.
- Drugie opakowanie galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i pozostawić do wystudzenia. Następnie 100 ml śmietanki kremówki ubić na sztywną pianę. Połączyć z ostudzoną galaretką. Do całości dodać pokrojone w małą kosteczkę truskawki i wymieszać.
- Gotową masę przelać do pucharków ze stężałą galaretką truskawkową. Pozostawić do całkowitego stężenia.
- Pozostałą
część śmietanki kremówki, czyli 50 ml ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Za pomocą rękawa cukierniczego ozdobić wierzch deseru. Na koniec
przybrać truskawkami.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz