Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami to obowiązkowy wypiek w sezonie na te owoce. Prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym przepyszny deser idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty. Serdecznie polecam!

Składniki

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 250 g cukru
  • 6 jajek
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując. Kolejno wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia się składników.
  2. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Truskawki umyć i pokroić na pół, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta. 
  4. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  5. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze