Ciasto z truskawkami to obowiązkowy wypiek w sezonie na te owoce. Prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym przepyszny deser idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty. Serdecznie polecam!
Składniki
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 250 g cukru
- 6 jajek
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
- Miękkie masło
utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku,
ciągle miksując. Kolejno wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia się składników.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Truskawki umyć i pokroić na pół, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz