Proste ciasto jogurtowe z owocami to rewelacyjny pomysł na szybki wypiek. Przygotowuje się go niezwykle łatwo i można wykorzystać do niego dowolne owoce. Idealnie sprawdzą się sezonowe owoce takie jak truskawki, borówki czy maliny i nie tylko. Serdecznie polecam skorzystać z przepisu i upiec takie ciasto do popołudniowej kawy bądź herbaty :)
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 180 g jogurtu naturalnego
- 150 g cukru
- 50 ml oleju
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g owoców
Przygotowanie:
- Około 2 h przed przygotowaniem ciasta wyciągnąć z lodówki jogurt oraz jajka, aby były w temperaturze pokojowej.
- Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać do połączenia się całości.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wybrane owoce wyłożyć na wierzch ciasta, zatapiając je do środka.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 55 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz