Ciasto jogurtowe z owocami

Proste ciasto jogurtowe z owocami to rewelacyjny pomysł na szybki wypiek. Przygotowuje się go niezwykle łatwo i można wykorzystać do niego dowolne owoce. Idealnie sprawdzą się sezonowe owoce takie jak truskawki, borówki czy maliny i nie tylko. Serdecznie polecam skorzystać z przepisu i upiec takie ciasto do popołudniowej kawy bądź herbaty :) 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g owoców

Przygotowanie:

  1. Około 2 h przed przygotowaniem ciasta wyciągnąć z lodówki jogurt oraz jajka, aby były w temperaturze pokojowej.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. 
  3. Dodać pozostałe składniki i krótko wymieszać do połączenia się całości. 
  4. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Wybrane owoce wyłożyć na wierzch ciasta, zatapiając je do środka. 
  6. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 55 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  7. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze