Ciasteczka z ciasta francuskiego przełożone kremem śmietankowym i truskawkami to bardzo łatwy w przygotowaniu, a przy tym efektowny deser. Połączenie kruchego, maślanego ciasta ze słodkim kremem oraz świeżymi owocami to naprawdę rewelacyjne połączenie. Deser nie wymaga wielu składników, a także dużo czasu do jego wykonania. Świetnie sprawdzi się nie tylko na letnie imprezy i spotkania z bliskimi. Serdecznie polecam!
Składniki
(na 16 sztuk)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko (do posmarowania ciastek)
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- świeże truskawki
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie podzielić na pół wzdłuż krótszego boku. Następnie dłuższe boki podzielić na 8 części, aby powstało 16 prostokątnych kawałków.
- Gotowe ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować rozbełtanym jajkiem
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Wystudzone ciasteczka przekroić na pół.
- W międzyczasie umyć truskawki, które kolejno należy pokroić na plasterki.
- Następnie przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać mascarpone i połączyć do uzyskania jednolitej masy.
- Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i równomiernie nałożyć na jedną z połówek ciastka. Na górze ułożyć kilka plasterków truskawek. Całość przykryć drugą połówką ciasteczka.
- Wierzch przygotowanych ciastek oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz