Ciasteczka z ciasta francuskiego z kremem i truskawkami

Ciasteczka z ciasta francuskiego przełożone kremem śmietankowym i truskawkami to bardzo łatwy w przygotowaniu, a przy tym efektowny deser. Połączenie kruchego, maślanego ciasta ze słodkim kremem oraz świeżymi owocami to naprawdę rewelacyjne połączenie. Deser nie wymaga wielu składników, a także dużo czasu do jego wykonania. Świetnie sprawdzi się nie tylko na letnie imprezy i spotkania z bliskimi. Serdecznie polecam!

Składniki

(na 16 sztuk) 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko (do posmarowania ciastek)
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • świeże truskawki 

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie podzielić na pół wzdłuż krótszego boku. Następnie dłuższe boki podzielić na 8 części, aby powstało 16 prostokątnych kawałków.
  2. Gotowe ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować rozbełtanym jajkiem
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Wystudzone ciasteczka przekroić na pół. 
  4. W międzyczasie umyć truskawki, które kolejno należy pokroić na plasterki.
  5. Następnie przygotować krem. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać mascarpone i połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  6. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i równomiernie nałożyć na jedną z połówek ciastka. Na górze ułożyć kilka plasterków truskawek. Całość przykryć drugą połówką ciasteczka. 
  7. Wierzch przygotowanych ciastek oprószyć cukrem pudrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

Komentarze