Wegańskie ciastka kakaowe

Wegańskie ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady to pyszna alternatywa tradycyjnych ciastek czekoladowych zawierających składniki takie jak masło czy jajka. Wystarczy tylko kilka składników, by przygotować tę smaczną przekąskę, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy. Myślę, że ciasteczka z poniższego przepisu skradną serce nie tylko weganom :) Dlatego serdecznie polecam ich przygotowanie!

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru 
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 3 łyżki kakao
  •  płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli  
  • dodatkowo: kawałki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Czekoladę razem z olejem roślinnym rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do przestygnięcia.
  2. Mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą.
  3. Suche składniki dodać do roztopionej czekolady i całość wymieszać ze sobą do połączenia się składników. Na koniec dodać kawałeczki gorzkiej czekolady i zagnieść do całkowitego połączenia.
  4. Z ciasta uformować okrągłe ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. 
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze