Tarta cytrynowa to sprawdzony sposób na pyszne, orzeźwiające ciasto. Połączenie kruchego spodu, lekkiego i kwaskowatego kremu cytrynowego oraz słodkiej bezy smakuje naprawdę doskonale i z pewnością przypadnie do gustu niejednej osobie. Ta niezwykle aromatyczna tarta sprawdzi się wspaniale na każdą okazję! Serdecznie zachęcam do jej przygotowania :)
Składniki
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Warstwa cytrynowa:
- 2 duże cytryny (sok + starta skórka)
- 125 ml wody
- 75 g cukru pudru
- 25 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
Przygotowanie:
Spód:
- Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Pozostawić do wystygnięcia.
Warstwa cytrynowa:
- Cytryny dokładnie sparzyć, a następnie zetrzeć ich skórkę na tarce o drobnych oczkach oraz wycisnąć sok.
- Wodę, sok oraz skórkę z cytryn oraz masło umieścić w garnku i zagotować.
- W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji.
- Do gotującej się mieszanki cytrynowej dodać masę jajeczną i szybko zamieszać, aby nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień i pozostawić na palniku jeszcze przez ok 2 min. Należy przy tym cały czas mieszać krem cytrynowy, aby go nie przypalić.
- Gotową warstwę cytrynową przykryć folią spożywczą i pozostawić do przestygnięcia.
- Ostudzony krem cytrynowy równomiernie wyłożyć na wcześniej upieczony spód.
Beza:
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru, aż powstanie gęsta i
błyszcząca masa.
- Gotową bezę równomiernie wyłożyć na warstwę cytrynową.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 30 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Wygląda bardzo słodki i kusząco 😀
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuń