Tarta cytrynowa z bezą

Tarta cytrynowa to sprawdzony sposób na pyszne, orzeźwiające ciasto. Połączenie kruchego spodu, lekkiego i kwaskowatego kremu cytrynowego oraz słodkiej bezy smakuje naprawdę doskonale i z pewnością przypadnie do gustu niejednej osobie. Ta niezwykle aromatyczna tarta sprawdzi się wspaniale na każdą okazję! Serdecznie zachęcam do jej przygotowania :) 

Składniki

 

Spód:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Warstwa cytrynowa:

  • 2 duże cytryny (sok + starta skórka)
  • 125 ml wody
  • 75 g cukru pudru
  • 25 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 200 g cukru
  • 4 białka
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

 

 Spód:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  2. Po upływie tego czasu wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie przełożyć do foremki na tartę. Spód nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Pozostawić do wystygnięcia.

Warstwa cytrynowa: 

  1. Cytryny dokładnie sparzyć, a następnie zetrzeć ich skórkę na tarce o drobnych oczkach oraz wycisnąć sok. 
  2. Wodę, sok oraz skórkę z cytryn oraz masło umieścić w garnku i zagotować.
  3. W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną i całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji.
  4. Do gotującej się mieszanki cytrynowej dodać masę jajeczną i szybko zamieszać, aby nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień i pozostawić na palniku jeszcze przez ok 2 min. Należy przy tym cały czas mieszać krem cytrynowy, aby go nie przypalić.
  5. Gotową warstwę cytrynową przykryć folią spożywczą i pozostawić do przestygnięcia.
  6. Ostudzony krem cytrynowy równomiernie wyłożyć na wcześniej upieczony spód.

Beza:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru, aż powstanie gęsta i błyszcząca masa.
  2. Gotową bezę równomiernie wyłożyć na warstwę cytrynową. 
  3. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 30 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz