Sernik na spodzie z herbatników

Sernik na spodzie z herbatników to najprostszy w wykonaniu sernik. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto go spróbuje, a dodatkowo jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Serdecznie polecam wypróbować poniższy przepis!

Składniki

(na blaszkę o średnicy 24 cm)

 

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 100 g masła 
  • 50 g mąki ziemniaczanej   
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Herbatniki zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło. Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki). 
  2. Twaróg zmielić trzykrotnie. Dodać do niego jajka i całość zmiksować do połączenia się składników.
  3. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz masło i krótko wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  4. Gotową masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód.
  5. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 65 min. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
  6. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem, udekorować polewą czekoladową lub karmelem. 

Udanych wypieków i smacznego! 🐼 



Komentarze