Ciasto ucierane z rabarbarem to pyszna propozycja na wiosenny wypiek. Połączenie słodkiego ciasta z kwaskowatym rabarbarem smakuje naprawdę rewelacyjnie. Sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawy bądź herbaty. Serdecznie polecam jego przygotowanie :)
Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 225 g cukru
- 5 jajek
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
Przygotowanie:
- Miękkie masło
utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku,
ciągle miksując. Kolejno wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia się składników.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz