Ciasto z rabarbarem

Ciasto ucierane z rabarbarem to pyszna propozycja na wiosenny wypiek. Połączenie słodkiego ciasta z kwaskowatym rabarbarem smakuje naprawdę rewelacyjnie. Sprawdzi się idealnie do popołudniowej kawy bądź herbaty. Serdecznie polecam jego przygotowanie :) 

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 225 g cukru
  • 5 jajek
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując. Kolejno wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia się składników.
  2. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wyłożyć na wierzch ciasta. 
  4. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  5. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze