Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to pyszne połączenia maślanego ciasta z kwaskowatym rabarbarem oraz słodką bezą. Jest to bardzo smaczny wiosenny wypiek. Serdecznie polecam jego przygotowanie!
Składniki
(na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania kruchego spodu. Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać do nich żółtka i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia się składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
- Po
tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją
ciastem. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach przez ok 18 min. Pozostawić do
wystudzenia.
- W międzyczasie rabarbar umyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowany rabarbar wyłożyć na upieczony wcześniej kruchy spód.
- Następnie przygotować bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno dodawać do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając. Powstała beza powinna być gęsta i błyszcząca.
- Gotową bezę równomiernie wyłożyć na warstwę rabarbaru. Gotowe ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez kolejne 20-25 min.
- Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz