Ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to pyszne połączenia maślanego ciasta z kwaskowatym rabarbarem oraz słodką bezą. Jest to bardzo smaczny wiosenny wypiek. Serdecznie polecam jego przygotowanie! 

Składniki

(na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

 

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 550 g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego spodu. Suche składniki wymieszać ze sobą. Następnie dodać do nich żółtka i pokrojone w kostkę masło. Całość zagnieść do połączenia się składników i uformować w kulkę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30 min.
  2. Po tym czasie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Następnie wylepić ją ciastem. Ciasto nakłuć widelcem i piec w 180 stopniach przez ok 18 min. Pozostawić do wystudzenia.
  3. W międzyczasie rabarbar umyć, wysuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do niego mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. 
  4. Tak przygotowany rabarbar wyłożyć na upieczony wcześniej kruchy spód.
  5. Następnie przygotować bezę. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kolejno dodawać do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając. Powstała beza powinna być gęsta i błyszcząca. 
  6. Gotową bezę równomiernie wyłożyć na warstwę rabarbaru. Gotowe ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez kolejne 20-25 min.
  7. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze