Brownie z truskawkami to przepyszne połączenie wilgotnego, mocno czekoladowego ciasta oraz aromatycznych owoców. Jest to idealny pomysł na wypiek dla bliskich osób, szczególnie dzieci. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno tym najmłodszym, jak i nieco starszym łasuchom. Serdecznie zachęcam skorzystać z poniższego przepisu :)
Składniki
[na blaszkę o wymiarach 20x20]
- 200 g czekolady deserowej
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- truskawki
Przygotowanie:
- Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
- Jajka
z cukrem oraz szczyptą soli utrzeć na gładką masę. Połączyć z
roztopioną czekoladą z masłem i dobrze wymieszać. Na koniec dodać mąkę
oraz kakao. Całość zmiksować na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 20 cm.
- Truskawki umyć i pokroić na pół. Na wierzchu ciasta ułożyć przygotowane truskawki.
- Brownie piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 min. Po
upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz