Brownie z truskawkami

Brownie z truskawkami to przepyszne połączenie wilgotnego, mocno czekoladowego ciasta oraz aromatycznych owoców. Jest to idealny pomysł na wypiek dla bliskich osób, szczególnie dzieci. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno tym najmłodszym, jak i nieco starszym łasuchom. Serdecznie zachęcam skorzystać z poniższego przepisu :)


Składniki

[na blaszkę o wymiarach 20x20]

  • 200 g czekolady deserowej 
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli 
  • truskawki

Przygotowanie:

  1. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
  2. Jajka z cukrem oraz szczyptą soli utrzeć na gładką masę. Połączyć z roztopioną czekoladą z masłem i dobrze wymieszać. Na koniec dodać mąkę oraz kakao. Całość zmiksować na jednolitą masę.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 20 cm. 
  4. Truskawki umyć i pokroić na pół. Na wierzchu ciasta ułożyć przygotowane truskawki.
  5. Brownie piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze