Rogale z makiem

Domowe drożdżowe rogale z makiem to świetny pomysł na weekendowy śniadaniowy wypiek. Delikatne, lekkie i niezwykle puszyste pieczywo z chrupiącą skórką z pewnością zasmakuje każdemu domownikowi. Serdecznie zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.

Składniki

(na 8 rogali)

  • 500 g mąki pszennej
  • 275 ml mleka 
  • 25 g drożdży
  • 30 g masła 
  • 1 łyżka cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • dodatkowo: jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania rogali
  • mak

Przygotowanie:

  1. Na początku wykonać zaczyn drożdżowy. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Całość wymieszać i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Po upływie tego czasu do zaczynu dodać mąkę, sól oraz roztopione masło. Dobrze zagnieść przez kilka minut, aby powstało jednolite i elastyczne ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 1 h do wyrośnięcia.
  3. Po upływie tego czasu wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować na trójkąt i zwinąć od podstawy na kształt rogala.

  4. Gotowe rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika ich wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem, a następnie obsypać makiem. 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

Komentarze