Domowe drożdżowe rogale z makiem to świetny pomysł na weekendowy śniadaniowy wypiek. Delikatne, lekkie i niezwykle puszyste pieczywo z chrupiącą skórką z pewnością zasmakuje każdemu domownikowi. Serdecznie zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.
Składniki
(na 8 rogali)
- 500 g mąki pszennej
- 275 ml mleka
- 25 g drożdży
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
- płaska łyżeczka soli
- dodatkowo: jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania rogali
- mak
Przygotowanie:
- Na początku wykonać zaczyn drożdżowy. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,
łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki. Całość wymieszać i pozostawić na 15
min do wyrośnięcia.
- Po
upływie tego czasu do zaczynu dodać mąkę, sól oraz roztopione
masło. Dobrze zagnieść przez kilka minut, aby powstało jednolite i elastyczne ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na 1
h do wyrośnięcia.
- Po
upływie tego czasu wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozwałkować na trójkąt i zwinąć od podstawy na kształt rogala.
- Gotowe
rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do
piekarnika ich wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem, a następnie obsypać makiem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 min. Po
upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz