Mazurek wielkanocny

Mazurek to tradycyjny wypiek wielkanocny. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego świąt Wielkiej Nocy. Ciasto to jest połączeniem delikatnego kruchego spodu, kwaśnego dżemu porzeczkowego oraz słodkiego kajmaku. Całość ozdobiona jest mnóstwem bakalii. Dekorowanie to właśnie najlepsza część przygotowywania mazurka :) Serdecznie zachęcam do jego przygotowania, zwłaszcza z udziałem najmłodszych :)

Składniki

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 150 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 450 g masy kajmakowej
  • dżem porzeczkowy
  • bakalie do dekoracji 

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagnieść przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  2. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować na kształt prostokąta (o wymiarach 25x35 cm). Z obciętych resztek ciasta ozdobić boki prostokąta.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć na nią rozwałkowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Pozostawić do wystygnięcia.
  4. Na upieczony i przestudzony kruche spód równomiernie nałożyć warstwę dżemu porzeczkowego. 
  5. Kajmak lekko podgrzać i przykryć nim posmarowany dżemem spód. 
  6. Całość ozdobić dowolnymi bakaliami wedle uznania. Można wykorzystać orzechy, migdały rodzynki czy skórkę pomarańczową.
Udanych wypieków i smacznego!
🐼 
 
 

Komentarze