Leśny mech

Leśny mech to niezwykle efektowne, a przy tym pyszne ciasto. Składa się z zielonego spodu, galaretki malinowej oraz kremu śmietankowego, zaś całość udekorowana jest owocami. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję - nie tylko na święta. Jest to doskonały pomysł na imprezę urodzinową bądź imieniny. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim gościom. Serdecznie zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.

Składniki

(na blaszkę o średnicy 24 cm)

Ciasto:

  • 400 g szpinaku
  • 300 g mąki pszennej
  • 175 ml oleju
  • 175 g cukru 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Galaretka: 

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 750 ml wrzątku
  • maliny

Krem śmietankowy: 

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

 

Ciasto:

  1. Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie powoli wlać olej i całość zmiksować do połączenia się składników. 
  2. Szpinak zmiksować w malakserze i dodać do przygotowanej masy jajecznej. Całość razem wymieszać.
  3. Do powstałej masy dodać przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
  4. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
  5. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty (dolny powinien być grubszy). Z drugiego blatu odkroić jego górną, brązową warstwę. Pozostałą część skruszyć dłońmi i pozostawić do obsypania wierzchu ciasta. 

Galaretka:  

  1. 2 opakowania galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i pozostawić do przestygnięcia.
  2. Do wystudzonej galaretki dodać maliny i całość wymieszać.
  3. Tężejącą galaretkę wylać na grubszy blat ciasta. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem śmietankowy: 

  1. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
  2. Następnie dodać mascarpone i całość zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
  3. Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzątku i pozostawić do przestygnięcia. Tężejącą żelatynę dodać do wcześniej przygotowanej masy i dokładnie zmiksować.
  4. Gotową masę wyłożyć na warstwę galaretki i równomiernie rozłożyć.
  5. Wierzch osypać skruszonym wcześniej ciastem i udekorować owocami, np. granatem, malinami czy borówkami.
  6. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 

Komentarze