Leśny mech to niezwykle efektowne, a przy tym pyszne ciasto. Składa się z zielonego spodu, galaretki malinowej oraz kremu śmietankowego, zaś całość udekorowana jest owocami. Sprawdzi się idealnie na każdą okazję - nie tylko na święta. Jest to doskonały pomysł na imprezę urodzinową bądź imieniny. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim gościom. Serdecznie zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.
Składniki
(na blaszkę o średnicy 24 cm)
Ciasto:
- 400 g szpinaku
- 300 g mąki pszennej
- 175 ml oleju
- 175 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 750 ml wrzątku
- maliny
Krem śmietankowy:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Ciasto:
- Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie powoli wlać olej i całość zmiksować do połączenia się składników.
- Szpinak zmiksować w malakserze i dodać do przygotowanej masy jajecznej. Całość razem wymieszać.
- Do powstałej masy dodać przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
- Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
- Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty (dolny powinien być grubszy). Z drugiego blatu odkroić jego górną, brązową warstwę. Pozostałą część skruszyć dłońmi i pozostawić do obsypania wierzchu ciasta.
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i pozostawić do przestygnięcia.
- Do wystudzonej galaretki dodać maliny i całość wymieszać.
- Tężejącą galaretkę wylać na grubszy blat ciasta. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Krem śmietankowy:
- Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
- Następnie dodać mascarpone i całość zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
- Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzątku i pozostawić do przestygnięcia. Tężejącą żelatynę dodać do wcześniej przygotowanej masy i dokładnie zmiksować.
- Gotową masę wyłożyć na warstwę galaretki i równomiernie rozłożyć.
- Wierzch osypać skruszonym wcześniej ciastem i udekorować owocami, np. granatem, malinami czy borówkami.
- Całość włożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz