Kruche ciasteczka z wierzchu posypane cukrem to prosty i szybki pomysł na wypiek. Poniższy przepis można wykorzystać na każdą okazję. Ciasteczka sprawdzą się świetnie zarówno na wizytę niezapowiedzianych gości, jak i w sytuacji, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, a w domu nie ma nic innego ;) Serdecznie polecam!
Składniki
- 125 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 140 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 żółtko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo: białko jajka + cukier
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą.
- Do
suchych składników dodać miękkie masło oraz żółtko i całość zagnieść. Ciasto
wyrobić przez kilka minut i uformować w kulkę. Następnie zawinąć w folię
spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy podsypanej odrobiną mąki.
- Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch ciasteczek posmarować białkiem jajka, a następnie posypać cukrem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-12 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz