Kruche ciasteczka z cukrem

Kruche ciasteczka z wierzchu posypane cukrem to prosty i szybki pomysł na wypiek. Poniższy przepis można wykorzystać na każdą okazję. Ciasteczka sprawdzą się świetnie zarówno na wizytę niezapowiedzianych gości, jak i w sytuacji, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, a w domu nie ma nic innego ;) Serdecznie polecam!

Składniki

  • 125 g mąki pszennej  
  • 100 g mąki krupczatki
  • 140 g masła 
  • 70 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 żółtko 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia  
  • szczypta soli  
  • dodatkowo: białko jajka + cukier  

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą.
  2. Do suchych składników dodać miękkie masło oraz żółtko i całość zagnieść. Ciasto wyrobić przez kilka minut i uformować w kulkę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
  3. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy podsypanej odrobiną mąki. 
  4. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Wierzch ciasteczek posmarować białkiem jajka, a następnie posypać cukrem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-12 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze