Kruche ciasteczka w kształcie jajeczek ozdobione kolorowym lukrem to doskonała propozycja wypieku na Święta Wielkanocne. Takie słodkie pisanki z pewnością wywołają uśmiech na twarzy nie tylko najmłodszych gości :) Serdecznie zachęcam do ich przygotowania na Wielkanoc!
Składniki
Ciasteczka:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier:
- 300 g cukru pudru
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżeczki wody
- kolorowe barwniki spożywcze
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą.
- Do
suchych składników dodać miękkie masło oraz jajko i całość zagnieść. Ciasto
wyrobić przez kilka minut i uformować w kulkę. Następnie zawinąć w folię
spożywczą i włożyć do lodówki na 45 min.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki.
- Foremkami w kształcie jajek wykrawać ciasteczka. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 12 min. Pozostawić do przestygnięcia.
- W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder, mleko i wodę umieścić w jednym naczyniu i wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Jeżeli lukier będzie zbyt rzadki, należy dodać odrobinę cukru pudru. Gdy okaże się za gęsty, trzeba dodać łyżeczkę mleka.
- Przygotowany lukier rozdzielić do kilku miseczek i dodać do nich kilka kropel barwników spożywczych. Ozdobić nim upieczone i wystudzone ciasteczka.
- Polukrowane ciasteczka układać np. na blaszce do pieczenia i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz