Ciasteczka pisanki

Kruche ciasteczka w kształcie jajeczek ozdobione kolorowym lukrem to doskonała propozycja wypieku na Święta Wielkanocne. Takie słodkie pisanki z pewnością wywołają uśmiech na twarzy nie tylko najmłodszych gości :) Serdecznie zachęcam do ich przygotowania na Wielkanoc!

Składniki

Ciasteczka:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 150 g masła 
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli  

Lukier:

  • 300 g cukru pudru
  • 5 łyżek mleka 
  • 3 łyżeczki wody 
  • kolorowe barwniki spożywcze 

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą.
  2. Do suchych składników dodać miękkie masło oraz jajko i całość zagnieść. Ciasto wyrobić przez kilka minut i uformować w kulkę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 45 min.
  3. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki. 
  4. Foremkami w kształcie jajek wykrawać ciasteczka. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 12 min. Pozostawić do przestygnięcia. 
  6. W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder, mleko i wodę umieścić w jednym naczyniu i wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Jeżeli lukier będzie zbyt rzadki, należy dodać odrobinę cukru pudru. Gdy okaże się za gęsty, trzeba dodać łyżeczkę mleka.  
  7. Przygotowany lukier rozdzielić do kilku miseczek i dodać do nich kilka kropel barwników spożywczych. Ozdobić nim upieczone i wystudzone ciasteczka. 
  8. Polukrowane ciasteczka układać np. na blaszce do pieczenia i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze