Babka orzechowa to naprawdę pyszna propozycja na wielkanocny wypiek. Dodatek orzechów włoskich wspaniale urozmaica ten klasyczny wypiek. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ją spróbuje :) Dlatego serdecznie zachęcam do przygotowania takiej babki w okresie Świąt Wielkanocnych!
Składniki
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując.
- Do masy wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, zmielone orzechy włoskie, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny i krótko zmiksować do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 55 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Ostudzoną babkę lekko nasączyć sokiem z cytryny.
- Przed podaniem polać lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
O Ty kusicielko! To brzmi i wyglada TAK PYSZNIE, że aż zachciało mi się zjeść :P Pyszka!
OdpowiedzUsuńNiestety nią Cię nie poczęstuję, ale pomyślę nad jakimś wege odpowiednikiem! :D
Usuń