Babka orzechowa

Babka orzechowa to naprawdę pyszna propozycja na wielkanocny wypiek. Dodatek orzechów włoskich wspaniale urozmaica ten klasyczny wypiek. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto ją spróbuje :) Dlatego serdecznie zachęcam do przygotowania takiej babki w okresie Świąt Wielkanocnych! 

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g masła 
  • 150 g cukru pudru 
  • 3 jajka  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 cytryny 
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym jajku, ciągle miksując. 
  2. Do masy wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, zmielone orzechy włoskie, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny i krótko zmiksować do połączenia się składników.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. 
  4. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 55 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  5. Ostudzoną babkę lekko nasączyć sokiem z cytryny.
  6. Przed podaniem polać lukrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze

  1. O Ty kusicielko! To brzmi i wyglada TAK PYSZNIE, że aż zachciało mi się zjeść :P Pyszka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nią Cię nie poczęstuję, ale pomyślę nad jakimś wege odpowiednikiem! :D

      Usuń

Prześlij komentarz