Sernikobrownie z wiśniami to wypiek połączony z mocno czekoladowego brownie, delikatnej masy twarogowej oraz kwaskowatych owoców, które doskonale przełamują słodki smak. Ciasto z pewnością ucieszy każdą osobę lubiącą wszelkie słodkości. Wprawdzie jest ono mocno słodkie, ale również naprawdę pyszne! Serdecznie polecam jego przygotowanie, zwłaszcza osobom, które gustują w takich smakach!
Składniki
Brownie:
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g tłustego twarogu
- 100 g cukru
- 50 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Brownie:
- Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
- Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę. Połączyć z roztopioną czekoladą z masłem i dobrze wymieszać.
- Na koniec dodać suche
składniki - mąkę pszenną, kakao oraz szczyptę soli. Całość zmiksować do
otrzymania jednolitej masy.
Masa serowa:
- Twaróg dwukrotnie zmielić. Dodać do niego cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
- Do masy twarogowej wbić jajka i całość zmiksować.
- Na koniec dodać śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć składniki do otrzymania jednolitej masy.
- Wcześniej przygotowane brownie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na wierzch przelać warstwę twarogową. Za pomocą łyżeczki, w kilku miejscach delikatnie zamieszać obie masy.
- Na wierzchu sernikobrownie ułożyć wiśnie (mogą być mrożone) i delikatnie wcisnąć do masy serowej.
- Gotowe ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz