Sernikobrownie z wiśniami

Sernikobrownie z wiśniami to wypiek połączony z mocno czekoladowego brownie, delikatnej masy twarogowej oraz kwaskowatych owoców, które doskonale przełamują słodki smak. Ciasto z pewnością ucieszy każdą osobę lubiącą wszelkie słodkości. Wprawdzie jest ono mocno słodkie, ale również naprawdę pyszne! Serdecznie polecam jego przygotowanie, zwłaszcza osobom, które gustują w takich smakach! 

Składniki

Brownie:

  • 200 g czekolady deserowej 
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 100 g cukru
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • wiśnie (ewentualnie inne owoce, np. maliny, truskawki)

Przygotowanie:

 

Brownie:

  1. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
  2. Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę. Połączyć z roztopioną czekoladą z masłem i dobrze wymieszać. 
  3. Na koniec dodać suche składniki - mąkę pszenną, kakao oraz szczyptę soli. Całość zmiksować do otrzymania jednolitej masy.

Masa serowa: 

  1. Twaróg dwukrotnie zmielić. Dodać do niego cukier oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
  2. Do masy twarogowej wbić jajka i całość zmiksować.
  3. Na koniec dodać śmietankę kremówkę i delikatnie połączyć składniki do otrzymania jednolitej masy.
  4. Wcześniej przygotowane brownie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na wierzch przelać warstwę twarogową. Za pomocą łyżeczki, w kilku miejscach delikatnie zamieszać obie masy.  
  5. Na wierzchu sernikobrownie ułożyć wiśnie (mogą być mrożone) i delikatnie wcisnąć do masy serowej. 
  6. Gotowe ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze