Ciasto zebra

Ciasto zebra to efektowny, a jednocześnie prosty w przygotowaniu wypiek. Złożone jest w dwóch warstw - jasnej i ciemnej, dzięki którym powstają charakterystyczne wzorki, przypominające pasy na sierści zebry. Ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy bądź herbaty. Serdecznie polecam skorzystać z poniższego przepisu!

Składniki

  • 300 g mąki pszennej + 3 łyżki
  • 225 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, wsypywać po łyżce cukru. Następnie cały czas ubijając, dodać po jednym żółtku. 
  2. Do otrzymanej masy dołożyć przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
  3. Kolejno wlać mleko oraz olej i ponownie wymieszać.
  4. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać 3 łyżki mąki, zaś do drugiej - 3 łyżki kakao. Każdą zmieszać do otrzymania jednolitej masy. 
  5. Przygotować foremkę - spód oraz brzegi posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  6. Na środku wybranej foremki wlewać naprzemiennie po łyżce jasnej i ciemnej masy.
  7. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. 
  8. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

 

Komentarze