Ciasto zebra to efektowny, a jednocześnie prosty w przygotowaniu wypiek. Złożone jest w dwóch warstw - jasnej i ciemnej, dzięki którym powstają charakterystyczne wzorki, przypominające pasy na sierści zebry. Ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy bądź herbaty. Serdecznie polecam skorzystać z poniższego przepisu!
Składniki
- 300 g mąki pszennej + 3 łyżki
- 225 g cukru
- 200 ml mleka
- 200 ml oleju
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, wsypywać po łyżce cukru. Następnie cały czas ubijając, dodać po jednym żółtku.
- Do otrzymanej masy dołożyć przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników.
- Kolejno wlać mleko oraz olej i ponownie wymieszać.
- Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać 3 łyżki mąki, zaś do drugiej - 3 łyżki kakao. Każdą zmieszać do otrzymania jednolitej masy.
- Przygotować foremkę - spód oraz brzegi posmarować masłem i obsypać bułką tartą lub blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Na środku wybranej foremki wlewać naprzemiennie po łyżce jasnej i ciemnej masy.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz