Pachnące, jeszcze ciepłe drożdżówki z konfiturą różaną i kruszonką to wypiek uwielbiany zapewne przez każdego. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z kubkiem gorącego mleka, kakao, kawy, a także herbaty! Takie drożdżówki pasują świetnie zarówno na 2 śniadanie jak i podwieczorek. Serdecznie zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu i przygotowania takich domowych bułeczek.
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 25 g cukru
Dodatkowo:
- konfitura różana
Przygotowanie:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu i dokładnie zagnieść do połączenia się składników. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki w celu wychłodzenia.
- Po upływie 1,5 h wyrośnięte ciasto podzielić na ok 15 równych części. Każdą z nich uformować w kulkę. Do środka nałożyć łyżeczkę konfitury różanej i dokładnie zakleić, żeby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
- Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki białkiem, a następnie obficie posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 16 min.
- Po upieczeniu można dodatkowo polać drożdżówki lukrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz