Bułeczki drożdżowe z konfiturą różaną

Pachnące, jeszcze ciepłe drożdżówki z konfiturą różaną i kruszonką to wypiek uwielbiany zapewne przez każdego. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z kubkiem gorącego mleka, kakao, kawy, a także herbaty! Takie drożdżówki pasują świetnie zarówno na 2 śniadanie jak i podwieczorek. Serdecznie zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu i przygotowania takich domowych bułeczek. 

Składniki

 Ciasto drożdżowe:

  • 425 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru 
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g masła 
  • 25 g cukru

Dodatkowo:

  • konfitura różana

Przygotowanie:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu i dokładnie zagnieść do połączenia się składników. Gotową kruszonkę włożyć do lodówki w celu wychłodzenia.
  4. Po upływie 1,5 h wyrośnięte ciasto podzielić na ok 15 równych części. Każdą z nich uformować w kulkę. Do środka nałożyć łyżeczkę konfitury różanej i dokładnie zakleić, żeby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia.
  5. Gotowe bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 min do wyrośnięcia. 
  6. Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki białkiem, a następnie obficie posypać kruszonką.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 16 min. 
  8. Po upieczeniu można dodatkowo polać drożdżówki lukrem.

Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 
 
 

Komentarze