Biszkopt z kremem śmietankowym, czekoladą i migdałami

Biszkopt z kremem śmietankowym i polewą czekoladową to doskonały pomysł na łatwy i szybki w przygotowaniu deser na każdą okazję. Połączenie delikatnego ciasta z lekką masą na bazie śmietanki i mascarpone oraz intensywną i mocno czekoladową polewą pasuje do siebie doskonale. Z pewnością posmakuje każdej osobie, która go spróbuje. Biszkopt znakomicie sprawdzi się nie tylko na imprezę rodzinną czy spotkanie z przyjaciółmi, ale także jako weekendowy wypiek. Serdecznie polecam jego przygotowanie. 

Składniki

Biszkopt:

  • 85 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 85 g cukru
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

 

Biszkopt:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  4. Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem (przygotowanym z wody, soku z cytryny oraz łyżką spirytusu).

 
 

Krem śmietankowy:

  1. Śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę.
  2. Dodać mascarpone i całość zmiksować do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem śmietankowy wyłożyć na upieczony i nasączony biszkopt.

Polewa czekoladowa:

  1. Masło z wodą umieścić w garnku i rozpuścić podgrzewając na palniku. 
  2. Następnie dodać cukier puder oraz kakao. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Pozostawić do przestygnięcia.
  3. Wystudzoną polewą wyłożyć na masę śmietankową. Wierzch ciasta udekorować płatkami migdałów.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze