Tort kawowy

Tort kawowy to idealny wypiek dla każdego wielbiciela kawy. Składa się on z miękkiego i puszystego biszkopta nasączonego zaparzoną kawą z niewielkim dodatkiem alkoholu. Przełożony jest lekkim kremem na bazie serka mascarpone o smaku śmietankowym oraz kawowym. Jego słodycz doskonale przełamuje natomiast kwaskowaty dżem malinowy. Całość jest niezwykle aksamitna, wilgotna i niesamowicie pyszna! Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu, nie tylko na wyjątkową okazję :)

Składniki

Biszkopt:

  • 130 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 80 g mascarpone
  • 60 g śmietanki kremówki 30%
  • 40 g cukru pudru

Krem kawowy:

  • 170 g mascarpone
  • 140 g śmietanki kremówki 30%
  • 80 g cukru pudru
  • 50 ml zimnej kawy


 Dodatkowo:

  • dżem malinowy 
  • poncz do nasączenia biszkoptu (szklanka zaparzonej kawy, łyżka cukru pudru, 3 łyżki spirytusu)

Przygotowanie:

 

 Biszkopt:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru oraz cukru waniliowego. Kiedy cukier całkiem się rozpuści, ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
  4. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Następnie podzielić na 3 równe blaty.

Krem śmietankowy: 

  1. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i razem zmiksować.
  2. Dodać mascarpone i ponownie krótko ubić.

Krem kawowy: 

  1. Przygotować kawę i pozostawić do wystudzenia.
  2. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i razem zmiksować.
  3. Dołożyć mascarpone i ponownie krótko ubić. 
  4. Na koniec dodać zimną kawę i zmiksować do powstania jednolitej masy. Włożyć do lodówki w celu wychłodzenia. 

Tort: 

  1. Pierwszy blat tortu umieścić w rancie i ułożyć na paterze. Nasączyć biszkopt i nałożyć na niego krem śmietankowy, pozostawiając środek bez przykrycia. W jego miejsce nałożyć dżem malinowy. 
  2. Warstwę kremu przykryć kolejnym blatem. Również należy go nasączyć, a następnie wyłożyć krem kawowy (pozostawić część na górną warstwę tortu). Całość przykryć ostatnim blatem, który także trzeba nasączyć. 
  3. Wierzch tortu równomiernie posmarować kremem kawowym.
  4. Ozdobić według własnych upodobań.
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze