Pączki z serkiem homogenizowanym

Mini pączki z serka homogenizowanego to błyskawiczny sposób na deser, który idealnie sprawdzi się na Tłusty Czwartek czy imprezę karnawałową. Takie pączusie są naprawdę szybkie w przygotowaniu. Z pewnością zasmakują każdemu, przez co znikną równie ekspresowo! Serdecznie polecam wypróbować poniższy przepis.

Składniki

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 320 g mąki pszennej 
  • 3 jajka 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia 
  • dodatkowo: drobny cukier wymieszany z cynamonem 

Przygotowanie:

  1. Jajka oraz serek homogenizowany (powinny być w temperaturze pokojowej) razem zmiksować. 
  2. Następnie dodać pozostałe składniki - szczyptę soli, przesianą mąkę pszenną, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz łyżkę spirytusu. Wymieszać do otrzymania jednolitej masy.
  3. Wlać olej do garnka i rozgrzać do ok 175 stopni. Z ciasta uformować małe kuleczki i wrzucić je na rozgrzany olej. Smażyć przez ok 5 min do zarumienienia. 
  4. Gotowe pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Pozostawić do ostudzenia.
  5. W międzyczasie w misce wymieszać cukier z cynamonem. Wystudzone pączki równomiernie obtoczyć w tak przygotowanej mieszance. Można je również obsypać jedynie cukrem pudrem lub nadziać ulubionym dżemem bądź konfiturą różaną!
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

Komentarze