Ciasteczka z lukrem marmurkowym

Maślane ciasteczka w kształcie serduszek, dodatkowo oblane marmurkowym lukrem to słodki prezent na wyjątkową okazję, np. Walentynki czy Dzień Matki. Z pewnością bardzo ucieszy każdą obdarowaną osobę! Serdecznie zachęcam do ich przygotowania dla Waszych bliskich :) 

Składniki

Ciasteczka:

  • 250 g mąki pszennej 
  • 150 g masła 
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli  

 

Lukier:

  • 300 g cukru pudru
  • 5 łyżek mleka 
  • 3 łyżeczki wody 
  • czerwony barwnik spożywczy 

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać ze sobą.
  2. Do suchych składników dodać miękkie masło oraz jajko i całość zagnieść. Ciasto wyrobić przez kilka minut i uformować w kulkę. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 45 min.
  3. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki. 
  4. Foremkami w kształcie serduszek wykrawać ciasteczka. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 12 min. Pozostawić do przestygnięcia. 
  6. W międzyczasie przygotować lukier. Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu i wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Jeżeli lukier będzie zbyt rzadki, należy dodać odrobinę cukru pudru. Gdy okaże się za gęsty, trzeba dodać łyżeczkę mleka.  
  7. Do przygotowanego lukru dodać kilka kropel barwnika spożywczego. Za pomocą wykałaczki utworzyć smugi na jego powierzchni. 
  8. Kolejno trzymając wystudzone ciasteczka u podstawy, zanurzyć powierzchnię każdego w polewie. Ułożyć np. na blaszce do pieczenia i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze