Ciasteczka z ciasta francuskiego z konfiturą różaną

Ciasteczka z wykorzystaniem ciasta francuskiego to niezwykle prosty pomysł na wypiek. Jest to sprawdzony sposób na szybki w przygotowaniu deser, np. dla niezapowiedzianych gości. Ciasteczka są naprawdę łatwe w wykonaniu, a przy tym pyszne w smaku! Idealnie sprawdzą się również do popołudniowej kawy czy herbaty. Serdecznie zachęcam do ich przygotowania!

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • konfitura o smaku róży 
  • dodatkowo: cukier puder 

Przygotowanie:

  1. Ciasto francuskie podzielić wzdłuż krótszego boku na 3 równe części. Każdy prostokąt pociąć na 5 kawałków.
  2. Na tak powstałych kwadratach naciąć rogi. Na środek każdego ciasteczka nałożyć łyżeczkę konfitury. Następnie jedną stronę każdego z naciętych fragmentów odpowiednio zawinąć do środka.
  3. Gotowe ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 min.
  5. Po upieczeniu równomiernie oprószyć cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 

Komentarze