Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową to pyszny i łatwy w przygotowaniu wypiek, idealny do kawy lub herbaty. Dodatek pomarańczy jest ciekawym urozmaiceniem klasycznych ciasteczek. Jej delikatny aromat tylko podkreśla ich smak. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Składniki
- 275 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 łyżeczki soku pomarańczowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Miękkie masło zmiksować z jajkiem do uzyskania jednolitej masy.
- Mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli skórkę oraz sok pomarańczowy dodać do utartego masła z jajkiem. Całość wymieszać ze sobą.
- Ciasto
zagnieść i wyrobić przez kilka minut. Uformować w kulkę, a następnie zawinąć w folię
spożywczą i włożyć do lodówki na 45 min.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki.
- Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 12 min. Pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz