Ciasteczka pomarańczowe

Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową to pyszny i łatwy w przygotowaniu wypiek, idealny do kawy lub herbaty. Dodatek pomarańczy jest ciekawym urozmaiceniem klasycznych ciasteczek. Jej delikatny aromat tylko podkreśla ich smak. Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu :) 

Składniki

  • 275 g mąki pszennej 
  • 150 g masła 
  • 75 g cukru pudru
  • 1 jajko 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia  
  • skórka starta z 1 pomarańczy 
  • 3 łyżeczki soku pomarańczowego
  • szczypta soli  

Przygotowanie:

  1. Miękkie masło zmiksować z jajkiem do uzyskania jednolitej masy.
  2. Mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli skórkę oraz sok pomarańczowy dodać do utartego masła z jajkiem. Całość wymieszać ze sobą.
  3. Ciasto zagnieść i wyrobić przez kilka minut. Uformować w kulkę, a następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 45 min.

     
  4. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy posypanej odrobiną mąki. 
  5. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 12 min. Pozostawić do przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze