Brownie z kremem truskawkowym

Mocno czekoladowe brownie z kremem truskawkowym i owocami to przepyszne połączenie smaków! Mokre, wilgotne ciasto wyśmienicie smakuje w połączeniu z lekką masą na bazie śmietanki i mascarpone. Dodatek owoców takich jak truskawki czy maliny nadaje wypieków świeżości, dzięki czemu nie odczuwa się, że ciasto jest ciężkie. Gorąco zachęcam do skorzystania z mojego przepisu jego przygotowania! 

Składniki

Brownie:
  • 300 g czekolady deserowej 
  • 300 g cukru
  • 150 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli 
Krem truskawkowy
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g truskawek
  • 50 g cukru

Przygotowanie:

  1. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
  2. Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę. Połączyć z roztopioną czekoladą z masłem i dobrze wymieszać. Na koniec dodać suche składniki - mąkę pszenną, kakao oraz szczyptę soli. Całość zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu brownie wyłożyć kajmak i za pomocą łyżeczki lekko go rozsmarować. Całość posypać orzeszkami ziemnymi.
  4. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 45 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. 
  5. W międzyczasie przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać mascarpone oraz truskawki i całość zmiksować do otrzymania sztywnej masy.
  6. Gotowy krem truskawkowy przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć go na wierzch brownie. Ozdobić świeżymi owocami, np. truskawkami czy malinami. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze