Mocno czekoladowe brownie z kremem truskawkowym i owocami to przepyszne połączenie smaków! Mokre, wilgotne ciasto wyśmienicie smakuje w połączeniu z lekką masą na bazie śmietanki i mascarpone. Dodatek owoców takich jak truskawki czy maliny nadaje wypieków świeżości, dzięki czemu nie odczuwa się, że ciasto jest ciężkie. Gorąco zachęcam do skorzystania z mojego przepisu jego przygotowania!
Składniki
Brownie: - 300 g czekolady deserowej
- 300 g cukru
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 36%
- 100 g truskawek
- 50 g cukru
Przygotowanie:
- Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
- Jajka
z cukrem utrzeć na gładką masę. Połączyć z
roztopioną czekoladą z masłem i dobrze wymieszać. Na koniec dodać suche
składniki - mąkę pszenną, kakao oraz szczyptę soli. Całość zmiksować do
otrzymania jednolitej masy.
- Gotowe
ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach
20 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu brownie wyłożyć kajmak i za pomocą łyżeczki lekko go rozsmarować. Całość posypać orzeszkami ziemnymi.
- Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 45 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
- W międzyczasie przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać mascarpone oraz truskawki i całość zmiksować do otrzymania sztywnej masy.
- Gotowy krem truskawkowy przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć go na wierzch brownie. Ozdobić świeżymi owocami, np. truskawkami czy malinami.
Komentarze
Prześlij komentarz