Maślane ciasto z frużeliną wiśniową i kremem śmietankowym to wypiek, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Pasuje idealnie zarówno na imprezę urodzinową, imieninową jak i popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi! Połączenie maślanego ciasta z kwaskowatymi wiśniami oraz słodkim, ale delikatnym kremem śmietankowym jest naprawdę pyszne. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto spróbuje tego deseru! Dlatego serdecznie zachęcam do jego przygotowania :)
Składniki
Ciasto:
- 180 g miękkiego masła
- 150 g mąki pszennej
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem śmietankowy:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Maślane ciasto:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszystą masę. Następnie dodać jajko i całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji.
- Do powstałej masy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia się składników.
- Gotową masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Krem śmietankowy:
- Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno.
- Do masy dodać mascarpone i całość krótko zmiksować.
- Gotowy krem włożyć do lodówki.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz