Maślane ciasto z frużeliną wiśniową i kremem śmietankowym

Maślane ciasto z frużeliną wiśniową i kremem śmietankowym to wypiek, który świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Pasuje idealnie zarówno na imprezę urodzinową, imieninową jak i popołudniowe spotkanie z przyjaciółmi! Połączenie maślanego ciasta z kwaskowatymi wiśniami oraz słodkim, ale delikatnym kremem śmietankowym jest naprawdę pyszne. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto spróbuje tego deseru! Dlatego serdecznie zachęcam do jego przygotowania :)

Składniki

Ciasto:

  • 180 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • frużelina wiśniowa
  • opcjonalnie: 2 łyżeczki alkoholu
  • płatki czekoladowe oraz migdały do dekoracji

Przygotowanie:

 

 Maślane ciasto:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszystą masę. Następnie dodać jajko i całość zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji.
  2.  Do powstałej masy dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i krótko zmiksować do połączenia się składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 min.
  4. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.

Krem śmietankowy: 

  1. Śmietankę z cukrem pudrem ubić na sztywno. 
  2. Do masy dodać mascarpone i całość krótko zmiksować.
  3. Gotowy krem włożyć do lodówki.

Ciasto: 

  1. Wystudzone ciasto ułożyć na paterze. Opcjonalnie można nasączyć go odrobiną alkoholu.
  2. Na ciasto wyłożyć warstwę frużeliny wiśniowej. 
  3. Kolejno za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć krem śmietankowy.
  4. Całość posypać  płatkami czekoladowymi oraz migdałowymi.
  5. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze