Kruche ciasteczka z dżemem

Krucho-drożdżowe ciasteczka z dżemem to przepyszny dodatek do kawy bądź herbaty, idealny na każde spotkanie w gronie najbliższych! Ciasteczka z poniższego przepisu wychodzą bardzo maślane i kruche, a także mają  mnóstwo owocowego nadzienia. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego z ich wykonaniem poradzi sobie nawet najmłodszy cukiernik! Zachęcam do ich upieczenia u siebie w domu. 

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli  
Dodatkowo:
  • dżem borówkowy (lub inny dowolnie wybrany)
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłe mleko. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
  2. W osobnej misce miękkie masło zagnieść z mąką. Następnie dodać jajko oraz szczyptę soli. Na koniec wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie gładkie - ok 10 min. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, przełożyć do miski, przykryć folia spożywcza i wstawić do lodówki na 2 h.
  3. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Podzielić na prostokąty. Na jednej połowie każdego z nich ułożyć po łyżeczce dżemu, przykryć drugą połową ciasta i palcami docisnąć wokół nadzienia. Następnie wyciąć kształt serduszka foremką. Brzegi każdego ciasteczka docisnąć widelcem, aby uniknąć wypłynięcia nadzienia.
  4. Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.
  5. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 15 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone serduszka posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze