Krucho-drożdżowe ciasteczka z dżemem to przepyszny dodatek do kawy bądź herbaty, idealny na każde spotkanie w gronie najbliższych! Ciasteczka z poniższego przepisu wychodzą bardzo maślane i kruche, a także mają mnóstwo owocowego nadzienia. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego z ich wykonaniem poradzi sobie nawet najmłodszy cukiernik! Zachęcam do ich upieczenia u siebie w domu.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 ml mleka
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- dżem borówkowy (lub inny dowolnie wybrany)
- cukier puder
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłe mleko. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
- W osobnej misce miękkie masło zagnieść z mąką. Następnie dodać jajko oraz szczyptę soli. Na koniec wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość wyrabiać
do momentu, aż ciasto będzie gładkie - ok 10 min. Wyrobione ciasto
uformować w kulkę, przełożyć do miski, przykryć folia spożywcza i
wstawić do lodówki na 2 h.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Podzielić na prostokąty. Na jednej połowie każdego z nich ułożyć po łyżeczce dżemu, przykryć drugą
połową ciasta i palcami docisnąć wokół nadzienia. Następnie wyciąć kształt serduszka
foremką. Brzegi każdego ciasteczka docisnąć widelcem, aby uniknąć wypłynięcia nadzienia.
- Gotowe ciasteczka układać na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 15 min. Po
upieczeniu pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone serduszka posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz