Cynamonki

Cynamonki, czyli drożdżowe zawijane bułeczki to popularny amerykański wypiek. Puszyste, miękkie, maślane, ale również pięknie pachnące z pewnością przypadną do gustu niejednej osobie. Takie domowe cynamonki są niezwykle aromatyczne i pyszne. Podane dodatkowo ze słodką polewą śmietankową smakują naprawdę doskonale! Serdecznie zachęcam do przygotowania takiego deseru u siebie w domu :)

Składniki

Ciasto drożdżowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 225 ml ciepłego mleka
  • 75 g masła
  • 60 g cukru 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Nadzienie cynamonowe:

  • 80 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu

Polewa śmietankowa:

  • 150 g serka śmietankowego
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Przygotowanie:

Nadzienie cynamonowe:

  1. Masło, cukier oraz cynamon umieścić w jednym naczyniu i utrzeć na gładką masę.

Ciasto drożdżowe:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, jajko oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką na duży prostokąt. Następnie równomiernie wyłożyć na nie wcześniej przygotowane nadzienie cynamonowe. Zawinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku.
  4. Roladę pokroić na równe części (mi wyszło 12 sztuk). Gotowe bułeczki układać obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 25 min do wyrośnięcia. 
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.

Polewa śmietankowa:

  1. Serek śmietankowy umieścić w jednym naczyniu razem z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Zmiksować do otrzymania jednolitej polewy.
  2. Gotowym lukrem polać upieczone cynamonki. 
  3. Bułeczki cynamonowe można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło :)
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 
 
 

Komentarze

  1. Są tak niesamowicie pulchne... lepsze niż z niejednej cukierni! Dobra robota <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! <3 Jak przyjedziesz do Krakowa to spróbuję opracować przepis na wegańską wersję!

      Usuń

Prześlij komentarz