Cynamonki, czyli drożdżowe zawijane bułeczki to popularny amerykański wypiek. Puszyste, miękkie, maślane, ale również pięknie pachnące z pewnością przypadną do gustu niejednej osobie. Takie domowe cynamonki są niezwykle aromatyczne i pyszne. Podane dodatkowo ze słodką polewą śmietankową smakują naprawdę doskonale! Serdecznie zachęcam do przygotowania takiego deseru u siebie w domu :)
Nadzienie cynamonowe:
- 80 g masła
- 80 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu
Polewa śmietankowa:
- 150 g serka śmietankowego
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Nadzienie cynamonowe:
- Masło, cukier oraz cynamon umieścić w jednym naczyniu i utrzeć na gładką masę.
Ciasto drożdżowe:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać, a następnie wymieszać z cukrem i solą. Do suchych składników dodać wyrośnięty zaczyn, jajko oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką na duży prostokąt. Następnie równomiernie wyłożyć na nie wcześniej przygotowane nadzienie cynamonowe. Zawinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku.
- Roladę pokroić na równe części (mi wyszło 12 sztuk). Gotowe bułeczki układać obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 25 min do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Polewa śmietankowa:
- Serek śmietankowy umieścić w jednym naczyniu razem z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Zmiksować do otrzymania jednolitej polewy.
- Gotowym lukrem polać upieczone cynamonki.
- Bułeczki cynamonowe można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło :)
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Są tak niesamowicie pulchne... lepsze niż z niejednej cukierni! Dobra robota <3
OdpowiedzUsuńDziękuję! <3 Jak przyjedziesz do Krakowa to spróbuję opracować przepis na wegańską wersję!
UsuńAwww ale kochana <3
Usuń