Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe to prosty w przygotowaniu wypiek, który z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi tych bakalii. Delikatne, puszyste, maślane i aromatyczne ciasto bardzo pasuje do poobiedniej kawy lub herbaty. Serdecznie polecam upieczenie takich słodkości u siebie w domu! 

Składniki

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej 
  • 150 g migdałów
  • 150 g masła
  • 150 g cukru 
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatkowo: płatki migdałów

Przygotowanie:

  1. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Dokładnie wysuszyć i zmielić w malakserze.
  2. Miękkie masło z razem cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym żółtku, ciągle miksując. Kolejno wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, a także zmielone migdały i krótko zmiksować do połączenia się składników. 
  3. Na koniec w osobnym naczyniu ubić białka, które następnie należy delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą.
  4. Podłużną foremkę dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką. Przełożyć do niej gotową masę. 
  5. Wierzch pospać płatkami migdałów. 
  6. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  7. Przed podaniem ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze