Ciasto migdałowe to prosty w przygotowaniu wypiek, który z pewnością posmakuje każdemu wielbicielowi tych bakalii. Delikatne, puszyste, maślane i aromatyczne ciasto bardzo pasuje do poobiedniej kawy lub herbaty. Serdecznie polecam upieczenie takich słodkości u siebie w domu!
Składniki
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 150 g migdałów
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo: płatki migdałów
Przygotowanie:
- Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Dokładnie wysuszyć i zmielić w malakserze.
- Miękkie masło z razem cukrem utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać po jedynym żółtku, ciągle miksując. Kolejno wsypać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, a także zmielone migdały i krótko zmiksować do połączenia się składników.
- Na koniec w osobnym naczyniu ubić białka, które następnie należy delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą.
- Podłużną foremkę dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką. Przełożyć do niej gotową masę.
- Wierzch pospać płatkami migdałów.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- Przed podaniem ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz