Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to łatwy i prosty w przygotowaniu wypiek. Inną jego zaletą jest brak wyszukanych składników do wykonaniu takiego deseru. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi naprawdę miękkie, wilgotne i aromatyczne. Wyśmienicie smakuje ze słodką polewą przygotowaną na bazie serka mascarpone. Koniecznie je wypróbujcie u siebie w domu! 

Składniki

Ciasto:

  • 300 g obranej marchewki 
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju
  • 4 jajka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli 
  • opcjonalnie: starta skórka pomarańczowa, ulubione bakalie - np. rodzynki, orzechy włoskie

Polewa:

  • 200 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Przygotowanie:

  1. Jajka z cukrem trzcinowym utrzeć na gładką masę. Następnie powoli dodać olej, cały czas miksując. Kolejno wsypać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli i krótko zmiksować do połączenia się składników.
  2. W międzyczasie zetrzeć marchewkę oraz jabłko na tarce o grubych oczkach. Dodać razem z bakaliami do uprzednio przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszać.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
  5. W międzyczasie przygotować polewę. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. 
  6. Gotową polewą oblać wystudzone ciasto.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz