Ciasto marchewkowe to łatwy i prosty w przygotowaniu wypiek. Inną jego zaletą jest brak wyszukanych składników do wykonaniu takiego deseru. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi naprawdę miękkie, wilgotne i aromatyczne. Wyśmienicie smakuje ze słodką polewą przygotowaną na bazie serka mascarpone. Koniecznie je wypróbujcie u siebie w domu!
Składniki
Ciasto:
- 300 g obranej marchewki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru trzcinowego
- 150 ml oleju
- 4 jajka
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- opcjonalnie: starta skórka pomarańczowa, ulubione bakalie - np. rodzynki, orzechy włoskie
Polewa:
Przygotowanie:
- Jajka z cukrem trzcinowym utrzeć na gładką masę. Następnie powoli dodać olej, cały czas miksując. Kolejno wsypać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli i krótko zmiksować do połączenia się składników.
- W międzyczasie zetrzeć marchewkę oraz jabłko na tarce o grubych oczkach. Dodać razem z bakaliami do uprzednio przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszać.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 min (lub do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
- W międzyczasie przygotować polewę. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny.
- Gotową polewą oblać wystudzone ciasto.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Jakie pulchne!!! I ten krem… rozpływam się ^^
OdpowiedzUsuń<3
Usuń