Kruche babeczki z kremem kajmakowym to przepyszny pomysł na deser na każdą okazję. Maślany spód wypełniony kwaśną konfiturą wspaniale komponuje się ze słodkim kremem kajmakowym. Smaki doskonale się dopełniają i jestem pewna, że zasmakują każdemu, kto spróbuje takiego deseru. Gorąco zachęcam do skorzystania z przepisu i przygotowania samodzielnie takich babeczek :)
Składniki
Kruche ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dżem - np. porzeczkowy, wiśniowy
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
- Zacząć od przygotowania spodu do babeczek. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min.
- Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie wylepić nim foremki na babeczki. Spód nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 16 min. Pozostawić do wystygnięcia.
- Na upieczone i przestudzone kruche spody nałożyć po łyżce wybranego dżemu.
Krem kajmakowy:
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno.
- Dodać mascarpone oraz kajmak i zmiksować do połączenia się składników.
- Gotowy krem kajmakowy przełożyć do rękawa cukierniczego, a następnie wycisnąć go na babeczki wypełnione uprzednio dżemem.
- Wierzch babeczek można udekorować np. startą czekoladą. Gotowe ciasteczka przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz