Babeczki z kremem kajmakowym

Kruche babeczki z kremem kajmakowym to przepyszny pomysł na deser na każdą okazję. Maślany spód wypełniony kwaśną konfiturą wspaniale komponuje się ze słodkim kremem kajmakowym. Smaki doskonale się dopełniają i jestem pewna, że zasmakują każdemu, kto spróbuje takiego deseru. Gorąco zachęcam do skorzystania z przepisu i przygotowania samodzielnie takich babeczek :)

Składniki

Kruche ciasto:

  • 100 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki krupczatki 
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli

Krem kajmakowy:

  • 200 g mascarpone
  • 150 g masy kajmakowej
  • 100 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:

  • dżem - np. porzeczkowy, wiśniowy

Przygotowanie:

 

Kruche ciasto:

  1. Zacząć od przygotowania spodu do babeczek. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce i połączyć ze sobą. Ciasto zagniatać przez kilka minut, a następnie uformować w kulkę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  2. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki. Kulkę rozwałkować, a następnie wylepić nim foremki na babeczki. Spód nakłuć widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 16 min. Pozostawić do wystygnięcia.
  3. Na upieczone i przestudzone kruche spody nałożyć po łyżce wybranego dżemu.

Krem kajmakowy: 

  1. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. 
  2. Dodać mascarpone oraz kajmak i zmiksować do połączenia się składników.
  3. Gotowy krem kajmakowy przełożyć do rękawa cukierniczego, a następnie wycisnąć go na babeczki wypełnione uprzednio dżemem. 
  4. Wierzch babeczek można udekorować np. startą czekoladą. Gotowe ciasteczka przechowywać w lodówce.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze