Sernik to klasyczny wypiek, który znakomicie sprawdza się na niejedną okazję. Istnieje naprawdę nieskończenie wiele wariancji tego ciasta! Moja propozycja, czyli cynamon oraz spód przygotowany z ciasteczek korzennych nadają niezwykłego aromatu tradycyjnemu sernikowi. Aksamitny, kremowy i delikatny w smaku serniczek cynamonowy to sprawdzone połączenie, które świetnie nada się na świąteczny stół i nie tylko! Serdecznie zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
- 250 g cukru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Zacząć od przygotowania spodu. Ciasteczka
korzenne zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło.
Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej
papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki).
- Twaróg zmiksować z żółtkami (które wcześniej należy oddzielić od białek), cukrem, mąką ziemniaczaną oraz cynamonem.
- W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z odrobiną soli. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
- Następnie ubić śmietankę kremówkę na sztywno i połączyć z przygotowanym ciastem. Całość ostrożnie połączyć ze sobą, do otrzymania jednolitej masy.
- Na przygotowany wcześniej spód wylać gotową masę sernikową.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 90 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem ciasto posypać cynamonem bądź udekorować polewą czekoladową lub karmelem.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Ach, wygląda cudownie! Zamawiam kawałek :P
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana! <3 Postaram się też przygotować przepis na wegańską wersję dla Ciebie!!!
Usuń