Sernik cynamonowy

Sernik to klasyczny wypiek, który znakomicie sprawdza się na niejedną okazję. Istnieje naprawdę nieskończenie wiele wariancji tego ciasta! Moja propozycja, czyli cynamon oraz spód przygotowany z ciasteczek korzennych nadają niezwykłego aromatu tradycyjnemu sernikowi. Aksamitny, kremowy i delikatny w smaku serniczek cynamonowy to sprawdzone połączenie, które świetnie nada się na świąteczny stół i nie tylko! Serdecznie zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu.

Składniki

 

Spód:

  • 200 g ciasteczek korzennych
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu (ja użyłam z wiaderka)
  • 250 g cukru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  1. Zacząć od przygotowania spodu. Ciasteczka korzenne zmielić w malakserze, a następnie dodać roztopione masło. Całość dokładnie zmiksować. Wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze ubić (np. za pomocą szklanki). 
  2. Twaróg zmiksować z żółtkami (które wcześniej należy oddzielić od białek), cukrem, mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. 
  3. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka z odrobiną soli. Dodać je do masy serowej i delikatnie wymieszać.
  4. Następnie ubić śmietankę kremówkę na sztywno i połączyć z przygotowanym ciastem. Całość ostrożnie połączyć ze sobą, do otrzymania jednolitej masy. 
  5. Na przygotowany wcześniej spód wylać gotową masę sernikową.
  6. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 90 min. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
  7. Przed podaniem ciasto posypać cynamonem bądź udekorować polewą czekoladową lub karmelem.

 Udanych wypieków i smacznego! 🐼 



Komentarze

  1. Ach, wygląda cudownie! Zamawiam kawałek :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana! <3 Postaram się też przygotować przepis na wegańską wersję dla Ciebie!!!

      Usuń

Prześlij komentarz