Pierniczki

Domowe pierniczki to obowiązkowy świąteczny przysmak! Ten tradycyjny wypiek koniecznie musi pojawić się na każdym wigilijnym stole. Aromatyczne pierniczki w różnych kształtach, dodatkowo ozdobione lukrem bądź czekoladą, wprowadzają niezwykłą atmosferę. Serdecznie zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu i ich przygotowania u siebie w domu!

Składniki

  • 350 g mąki pszennej 
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 90 g miodu
  • 80 g masła 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Masło razem z miodem oraz cukrem trzcinowym podgrzać w garnuszku i mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć naczynie z palnika i pozostawić do przestudzenia.
  2. Następnie dodać pozostałe składniki - jajko, mąkę pszenną, przyprawę do piernika, kakao oraz sodę oczyszczoną i połączyć ze sobą do otrzymania jednolitego ciasta.
  3. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 40 min.
  4. Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką.
  5. Dowolnymi foremkami wykrawać kształty pierniczków. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 min.
  7. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Gotowe pierniczki można ozdobić np. lukrem lub czekoladą. Upieczone można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku miesięcy!
  8. Pierniczki po upieczeniu są twarde. Aby szybko zmiękły należy pozostawić je w wilgotnym pomieszczeniu lub przełożyć do pojemnika razem z obierkami jabłek.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

 

Komentarze