Domowe pierniczki to obowiązkowy świąteczny przysmak! Ten tradycyjny wypiek koniecznie musi pojawić się na każdym wigilijnym stole. Aromatyczne pierniczki w różnych kształtach, dodatkowo ozdobione lukrem bądź czekoladą, wprowadzają niezwykłą atmosferę. Serdecznie zachęcam do skorzystania z poniższego przepisu i ich przygotowania u siebie w domu!
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 120 g cukru trzcinowego
- 90 g miodu
- 80 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Masło razem z miodem oraz cukrem trzcinowym podgrzać w garnuszku i mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć naczynie z palnika i pozostawić do przestudzenia.
- Następnie dodać pozostałe składniki - jajko, mąkę pszenną, przyprawę do piernika, kakao oraz sodę oczyszczoną i połączyć ze sobą do otrzymania jednolitego ciasta.
- Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok 40 min.
- Po tym czasie, schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką.
- Dowolnymi foremkami wykrawać kształty pierniczków. Gotowe układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 min.
- Po
upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Gotowe pierniczki można ozdobić np. lukrem lub czekoladą. Upieczone można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do kilku miesięcy!
- Pierniczki po upieczeniu są twarde. Aby szybko zmiękły należy pozostawić je w wilgotnym pomieszczeniu lub przełożyć do pojemnika razem z obierkami jabłek.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz