Makowiec

Makowiec to ciasto kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia bądź Wielkanocą! Wypiek ten nie może nie znaleźć się na moim świątecznym stole. Zapewniam, że ten sprawdzony i prosty w przygotowaniu przepis umili wszystkim czas spędzony w gronie najbliższych. Z pewnością ciasto to zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje! Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu i upieczenia drożdżowego makowca nie tylko na święta!

Składniki

 

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 60 g masła
  • 60 g cukru 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko + 1 żółtko

Masa makowa:

  • 200 g mielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek miodu
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki wódki 
  • 2 białka jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z 1 pomarańczy (można użyć też kandyzowanej skórki pomarańczowej)
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g rodzynek

Przygotowanie:

 Masa makowa:

  1.  Mleko zagotować z miodem, cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem. Kiedy całość zacznie wrzeć dodać mak oraz bakalie, wymieszać i gotować jeszcze chwilę do napęcznienia. Pozostawić do ostygnięcia. Do chłodnej masy makowej dodać 2 łyżki wódki.
  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do przygotowanej masy makowej i delikatnie wymieszać. 
 

 Makowiec:

  1. Wykonać zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki - jajko, żółtko, mąkę pszenną, cukier oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką na duży prostokąt. Następnie wyłożyć na nie wcześniej przygotowaną masę makową. Zawinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
  4. Gotowy makowiec ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na 15 min do wyrośnięcia.
  5. Przed włożeniem do piekarnika posmarować makowiec rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. 
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. 
  7. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Ostudzony makowiec polać lukrem i udekorować bakaliami.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼  
 
 
 

Komentarze