Makowiec to ciasto kojarzące się ze świętami Bożego Narodzenia bądź Wielkanocą! Wypiek ten nie może nie znaleźć się na moim świątecznym stole. Zapewniam, że ten sprawdzony i prosty w przygotowaniu przepis umili wszystkim czas spędzony w gronie najbliższych. Z pewnością ciasto to zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje! Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu i upieczenia drożdżowego makowca nie tylko na święta!
Masa makowa:
- 200 g mielonego maku
- 200 ml mleka
- 5 łyżek miodu
- 50 g cukru
- 2 łyżki wódki
- 2 białka jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka starta z 1 pomarańczy (można użyć też kandyzowanej skórki pomarańczowej)
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g rodzynek
Przygotowanie:
Masa makowa:
- Mleko
zagotować z miodem, cukrem, cukrem waniliowym oraz cynamonem.
Kiedy całość zacznie wrzeć dodać mak oraz bakalie, wymieszać i gotować
jeszcze chwilę do napęcznienia. Pozostawić do ostygnięcia. Do chłodnej masy makowej dodać 2 łyżki wódki.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do przygotowanej masy makowej i delikatnie wymieszać.
Makowiec:
- Wykonać
zaczyn z drożdży. Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę
cukru oraz 2 łyżki mąki. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15
min do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki - jajko, żółtko, mąkę pszenną, cukier oraz rozpuszczone masło. Całość wyrobić przez kilka minut. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 h (ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po tym czasie rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką na duży prostokąt. Następnie wyłożyć na nie wcześniej przygotowaną masę makową. Zawinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
- Gotowy makowiec ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na 15 min do wyrośnięcia.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować makowiec rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Ostudzony makowiec polać lukrem i udekorować bakaliami.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz