Karmelizowane migdały to pyszna i prosta w przygotowaniu przekąska. Takie chrupiące bakalie w słodkiej otoczce z dodatkiem cynamonu, który nadaje niesamowitego aromatu, mogą być wspaniałym pomysłem na prezent dla bliskich! Super sprawdzą się także na każdą imprezę, bądź jako smakołyk podczas oglądania filmu w zimowy i chłodny wieczór :) Dlatego serdecznie zachęcam do ich przygotowania.
Składniki
- 150 g migdałów
- 75 g cukru trzcinowego
- 75 ml wody
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Na najwyższej mocy palnika zagotować wodę z cukrem oraz cynamonem.
- Kiedy
woda się zagotuje, dodać migdały i całość wymieszać. Cały czas gotować
na najwyższej mocy palnika mieszając od czasu do czasu.
- Po odparowaniu wody zmniejszyć ogień i nadal cały czas mieszać. Kiedy cukier się roztopi i pokryje migdały warstwą karmelu, należy przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz