Karmelizowane migdały

Karmelizowane migdały to pyszna i prosta w przygotowaniu przekąska. Takie chrupiące bakalie w słodkiej otoczce z dodatkiem cynamonu, który nadaje niesamowitego aromatu, mogą być wspaniałym pomysłem na prezent dla bliskich! Super sprawdzą się także na każdą imprezę, bądź jako smakołyk podczas oglądania filmu w zimowy i chłodny wieczór :) Dlatego serdecznie zachęcam do ich przygotowania.

Składniki

  • 150 g migdałów
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 75 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie: 

  1. Na najwyższej mocy palnika zagotować wodę z cukrem oraz cynamonem.
  2. Kiedy woda się zagotuje, dodać migdały i całość wymieszać. Cały czas gotować na najwyższej mocy palnika mieszając od czasu do czasu.
  3. Po odparowaniu wody zmniejszyć ogień i nadal cały czas mieszać. Kiedy cukier się roztopi i pokryje migdały warstwą karmelu, należy przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do przestygnięcia. 
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
 
 

Komentarze