Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną

Domowe ciasteczka z dodatkiem białej czekolady i suszoną żurawiną to pyszny deser, wprost idealny do gorącej herbaty, kawy bądź kakao. Ciasteczka przygotowuje się naprawdę błyskawicznie, pieką się także ekspresowo. Świetnie sprawdzą się więc, gdy najdzie Was ochota na szybkie w wykonaniu słodkości. Gorąco zachęcam do ich upieczenia!

Składniki

  • 225 g mąki pszennej 
  • 100 g masła
  • 60 g białego cukru 
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g białej czekolady
  • 60 g suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z białym cukrem oraz cukrem trzcinowym. Do powstałej masy dodać jajko i całość zmiksować.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać. Dodać do wcześniej przygotowanej masy i wymieszać.
  3. Na koniec dodać kawałki białej czekolady oraz żurawinę. Całość ponownie wymieszać.
  4. Z powstałego ciasta uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-13 min.
  6. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼


Komentarze