Brownie z kajmakiem i orzechami

Wilgotne, mocno czekoladowe oraz intensywne w smaku brownie z ciągnącą się masą kajmakową i chrupiącymi, lekko słonymi orzeszkami ziemnymi to idealny deser dla każdego wielbiciela słodkości. Ciasto jest bardzo słodkie, jednak równie pyszne. Nie jest trudne w przygotowaniu i na pewno każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem! Serdecznie zachęcam do upieczenia takiego brownie - z pewnością nie pożałujecie! :) 

Składniki

  • 200 g czekolady deserowej 
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli 
  • 250 g kajmaku
  • 50 g solonych orzechów ziemnych

Przygotowanie:

  1. Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
  2. Jajka z cukrem utrzeć na gładką masę. Połączyć z roztopioną czekoladą z masłem i dobrze wymieszać. Na koniec dodać suche składniki - mąkę pszenną, kakao oraz szczyptę soli. Całość zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu brownie wyłożyć kajmak i za pomocą łyżeczki lekko go rozsmarować. Całość posypać orzeszkami ziemnymi.
  4. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 
 
 

Komentarze