Wilgotne, mocno czekoladowe oraz intensywne w smaku brownie z ciągnącą się masą kajmakową i chrupiącymi, lekko słonymi orzeszkami ziemnymi to idealny deser dla każdego wielbiciela słodkości. Ciasto jest bardzo słodkie, jednak równie pyszne. Nie jest trudne w przygotowaniu i na pewno każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem! Serdecznie zachęcam do upieczenia takiego brownie - z pewnością nie pożałujecie! :)
Składniki
- 200 g czekolady deserowej
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 250 g kajmaku
- 50 g solonych orzechów ziemnych
Przygotowanie:
- Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do przestygnięcia.
- Jajka
z cukrem utrzeć na gładką masę. Połączyć z
roztopioną czekoladą z masłem i dobrze wymieszać. Na koniec dodać suche składniki - mąkę pszenną, kakao oraz szczyptę soli. Całość zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
- Gotowe
ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach
20 x 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu brownie wyłożyć kajmak i za pomocą łyżeczki lekko go rozsmarować. Całość posypać orzeszkami ziemnymi.
- Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 min. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz