Torcik orzechowy z kremem śmietankowym i kajmakiem to uniwersalne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Delikatny biszkopt z dodatkiem orzechów włoskich świetnie komponuje się z kremową masą śmietankową i słodkim kajmakiem. To klasyczne połączenie, które z pewnością zasmakuje niejednej osobie lubiącej słodkości. Serdecznie zachęcam do przygotowania takiego deseru.
Składniki
Biszkopt orzechowy:
- 60 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 120 g zmielonych orzechów włoskich
- 6 jajek
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem śmietankowy:
- 300 g śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Białka
ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po
łyżce cukru aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie
ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i
puszysta.
- Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Kolejno dodać zmielone orzechy włoskie. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
- Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
- Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Następnie podzielić na 3 równe blaty.
Krem śmietankowy:
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do przestygnięcia.
- Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i krótko zmiksować.
- Chłodną, powoli tężejącą żelatynę dodać do masy śmietankowej i całość wymieszać.
Tort:
- Pierwszy blat tortu umieścić w rancie i ułożyć na paterze. Biszkopt dobrze nasączyć (ja użyłam zaparzonej herbaty z dodatkiem łyżeczki miodu i kilku łyżek spirytusu).
- Nałożyć na niego cienką warstwę masy kajmakowej, a następnie wyłożyć połowę kremu śmietankowego. Przykryć kolejnym blatem.
Również należy go nasączyć, a następnie wyłożyć pozostałą część masy śmietankowej. Całość przykryć
ostatnim blatem, który także trzeba nasączyć.
- Górny blat równomiernie posmarować kajmakiem.
- Torcik ozdobić orzechami włoskimi. Do dekoracji świetnie sprawdzi się także np. ciemna czekolada.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼
Komentarze
Prześlij komentarz