Torcik orzechowy

Torcik orzechowy z kremem śmietankowym i kajmakiem to uniwersalne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Delikatny biszkopt z dodatkiem orzechów włoskich świetnie komponuje się z kremową masą śmietankową i słodkim kajmakiem. To klasyczne połączenie, które z pewnością zasmakuje niejednej osobie lubiącej słodkości. Serdecznie zachęcam do przygotowania takiego deseru. 

Składniki

Biszkopt orzechowy:

  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 120 g zmielonych orzechów włoskich
  • 6 jajek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem śmietankowy:

  • 300 g śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny + 50 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 500 g masy kajmakowej
  • orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:

 

 Biszkopt:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, aż piana będzie gęsta i puszysta.
  2. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Kolejno dodać zmielone orzechy włoskie. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
  3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min.
  4. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia. Następnie podzielić na 3 równe blaty.

Krem śmietankowy: 

  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do przestygnięcia.
  2. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i krótko zmiksować.
  3. Chłodną, powoli tężejącą żelatynę dodać do masy śmietankowej i całość wymieszać.

Tort: 

  1. Pierwszy blat tortu umieścić w rancie i ułożyć na paterze. Biszkopt dobrze nasączyć (ja użyłam zaparzonej herbaty z dodatkiem łyżeczki miodu i kilku łyżek spirytusu). 
  2. Nałożyć na niego cienką warstwę masy kajmakowej, a następnie wyłożyć połowę kremu śmietankowego. Przykryć kolejnym blatem. Również należy go nasączyć, a następnie wyłożyć pozostałą część masy śmietankowej. Całość przykryć ostatnim blatem, który także trzeba nasączyć.
  3. Górny blat równomiernie posmarować kajmakiem.
  4. Torcik ozdobić orzechami włoskimi. Do dekoracji świetnie sprawdzi się także np. ciemna czekolada.
Udanych wypieków i smacznego! 🐼 

 

Komentarze