Piernik staropolski tradycyjny świąteczny wypiek. Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. I chociaż na jego spróbowanie trzeba czekać ok 5 tygodni, to zapewniam, że smak wynagradza cierpliwość! Piernik jest wilgotny, bardzo aromatyczny, a przede wszystkim pyszny. Serdecznie polecam jego przygotowanie.
Do przełożenia:
- powidła śliwkowe
- masa grysikowa:
- 300 ml mleka
- 3 łyżki kaszy manny
- 100 g masła
- 75 g cukru
Polewa:
Przygotowanie:
5 tygodni przed Bożym Narodzeniem:
- Masło, miód oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać i ostudzić. Dodać jajka, mąkę, sól, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku. Dokładnie wymieszać i przełożyć do szklanego naczynia/miski.
- Następnie przykryć ściereczką lub folią spożywczą (należy ją nakłuć, aby był dostęp do powietrza) i włożyć do lodówki na 5 tyg.
1 tydzień przed Bożym Narodzeniem:
- Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 równe części.
- Każdą rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok 0,5 cm.
- Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15-20 min. Upieczone blaty wystudzić na kratce. Kiedy blaty będą zimne przełożyć je powidłami oraz masą grysikową.
- Gotowe pierniki dokładnie owinąć papierem i odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.
1-2 dni przed Bożym Narodzeniem:
- Piernik podzielić na 3 mniejsze. Każdy oblać czekoladą.
- Po zastygnięciu polewy owinąć w papier lub folię spożywczą i przechowywać w chłodnym miejscu.
Masa grysikowa:
- Mleko i kaszę manną zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje, zdjąć z palnika i ostudzić.
- Masło
utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartej masy stopniowo dodawać
ugotowany i przestudzony grysik. Całość zmiksować. Gotową masą można
przełożyć piernik.
Polewa czekoladowa:
- Masło
roztopić. Dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i
wymieszać do uzyskania jednolitej polewy. Przestudzić. Gotową polewą
równomiernie oblać pierniki. Pozostawić do zastygnięcia.
Źródło: inspiracją do przepisu są Domowe wypieki
Komentarze
Prześlij komentarz