Piernik staropolski

Piernik staropolski tradycyjny świąteczny wypiek. Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. I chociaż na jego spróbowanie trzeba czekać ok 5 tygodni, to zapewniam, że smak wynagradza cierpliwość! Piernik jest wilgotny, bardzo aromatyczny, a przede wszystkim pyszny. Serdecznie polecam jego przygotowanie. 

Składniki

 

Piernik:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g miodu
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 250 g masła
  • 125 ml mleka
  • 3 jajka
  • 80 g przyprawy do piernika 
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli

Do przełożenia:

  • powidła śliwkowe  
  • masa grysikowa:
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 100 g masła 
  • 75 g cukru

Polewa:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 75 g masła  

Przygotowanie:

  

5 tygodni przed Bożym Narodzeniem:

 
  1. Masło, miód oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia, wymieszać i ostudzić. Dodać jajka, mąkę, sól, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku. Dokładnie wymieszać i przełożyć do szklanego naczynia/miski. 
  2. Następnie przykryć ściereczką lub folią spożywczą (należy ją nakłuć, aby był dostęp do powietrza) i włożyć do lodówki na 5 tyg. 
 

1 tydzień przed Bożym Narodzeniem:

 

  1. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 równe części. 
  2. Każdą rozwałkować na duży prostokąt o grubości ok 0,5 cm.  
  3. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15-20 min.  Upieczone blaty wystudzić na kratce. Kiedy blaty będą zimne przełożyć je powidłami oraz masą grysikową. 
  4. Gotowe pierniki dokładnie owinąć papierem i odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.

1-2 dni przed Bożym Narodzeniem:

 
  1. Piernik podzielić na 3 mniejsze. Każdy oblać czekoladą. 
  2. Po zastygnięciu polewy owinąć w papier lub folię spożywczą i przechowywać w chłodnym miejscu. 

Masa grysikowa:

  1. Mleko i kaszę manną zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje, zdjąć z palnika i ostudzić.
  2. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Do utartej masy stopniowo dodawać ugotowany i przestudzony grysik. Całość zmiksować. Gotową masą można przełożyć piernik.

Polewa czekoladowa:

  1. Masło roztopić. Dodać do niego pokrojoną w drobną kostkę czekoladę i wymieszać do uzyskania jednolitej polewy. Przestudzić. Gotową polewą równomiernie oblać pierniki. Pozostawić do zastygnięcia.
 Udanych wypieków i smacznego!
🐼  


Źródło: inspiracją do przepisu są Domowe wypieki

Komentarze